Donacije iz svih krajeva za Psihijatrijsku bolnicu

0
Donacije iz svih krajeva za Psihijatrijsku bolnicu

SOKOLAC – Crveni krst iz NJemačke isporučio je Specijalnoj bolnici za psihijatriju na Sokocu tri kontejnera opreme i medicinskih pomagala, a više biblioteka iz Beograda, Kantona Sarajevo i nekoliko gradova iz Srpske doniralo je oko 2.000 knjiga za biblioteku radno-okupacione terapije u ovoj ustanovi.

Direktor bolnice Biljana Renovica rekla je Srni da je najveću donaciju, prikupljenu preko Crvenog krsta NJemačke, krajem marta dopremio humanista Vladimir Šaponjić, koji je pomagao ljudima na ovom području i širom bivše Jugoslavije tokom minulog rata i u poslijeratnom periodu.

„Za sada je teško procijeniti vrijednost ove ogromne donacije jer još sređujemo spiskove, ali možemo reći da smo dobili toliko posteljina i druge neophodne opreme da ova ustanova u narednih deset godina neće imati potrebe da ih nabavlja“, istakla je Renovica.

Ona je navela da Bolnica već deset godina nije bila u finansijskoj situaciji da nabavi bijele mantile za medicinsko osoblje, radna odijela za tehničku službu, invalidska kolica i druga pomagala, a sada su donirani u velikim količinama.

Prema njenim riječima, donacija njemačkog Crvenog krsta dobro će doći za opremanje renoviranog objekta u krugu Bolnice i dva nova odjeljenja u kojima će biti smješteni pacijenti za bolesti zavisnosti i alkoholizma, kao i sa odjeljenja psihogerijatrije, čije osnivanje je u planu.

„Vlada Republike Srpske donijela je odluku da se u ovoj ustanovi formiraju odjeljenje za bolesti zavisnosti i odjeljenje psihogerijatrije, umjesto dva koja su ukinuta otvaranjem fizijatrije“, napomenula je Renovica.

Ona je naglasila da se radi na stvaranju uslova za to, te da je u toku pripremanje objekata i slanje na subspecijalizaciju jednog ljekara za liječenje bolesti zavisnosti.

„Potreba za odjeljenjem za liječenje bolesti zavisnosti je velika u Srpskoj, ako se zna da samo u Banjaluci ima 11 kreveta za smještaj tih pacijenata i da se procjenjuje da bi na odjeljenju za psihogerijatriju mogli odmah smjestiti oko 40 pacijenata“, rekla je direktor Specijalne bolnice za psihijatriju.

Prema njenim riječima, za izgradnju objekta za pacijente gerijatrije urađen je projekat, kandidovan na više adresa i stvorene su šanse da će početi njegova realizacija.

Renovica je naglasila da se obratila svim bibliotekama u Srpskoj, te bibliotekama Kantona Sarajevo i Beograda da pomognu biblioteci u ovoj bolnici da obnovi vrlo skroman knjižni fond.

„Dobili smo knjige iz narodnih biblioteka skoro iz svih opština Hercegovine i zapadnog dijela Republike Srpske, te 145 knjiga iz jedne od biblioteka iz Sarajeva, a prije dva dana oko 1.000 bibliotečkih jedinica iz dvije beogradske biblioteke `Fontana` i `Vuk Karadžić`“, rekla je ona.

U ovoj ustanovi ističu da donacije doprinose boljoj materijalnoj situaciji Bolnice jer bi za ovu opremu, koja je stigla zahvaljujući humanim ljudima, morali izdvajati znatna sredstva iz skromnog prihoda.

Biblioterapeut u radno-okupacionoj terapiji Specijalne bolnice za psihijatriju na Sokocu Milica Veličković rekla je za Srnu da ima mnogo pacijenata koji traže da čitaju knjige i tako ispune vrijeme.

Ona je navela da biblioteku najčešće posjećuju pacijenti koji su na privremenoj hospitalizaciji, za razliku od onih hroničnih.

„Dobili smo oko 2.000 knjiga od različitih donatora tokom posljednjih nekoliko mjeseci i sada radimo na njihovoj sistematizaciji, uvođenju u evidenciju na novim policama, koje su takođe donacija, što će umnogome olakšati rad zaposlenima u radno-okupacionoj terapiji i učiniti prijatnijim boravak pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi“, kaže Veličkovićeva.

Ona je zahvalila svim donatorima, jer je dolaskom na ovo radno mjesto zatekla skroman knjižni fond, uglavnom knjiga zaostalih iz vremena socijalističkog samoupravljanja i marksizma.

Specijalna bolnica za psihijatriju na Sokocu proteklih nekoliko mjeseci dobila je i donacije u mlijeku za više od 100 pacijenta od bilećke mljekare „Pađeni“, te kolače od Crkvene opštine Zvornik kao dodatak za četiri dana jelovnika svim pacijentima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments