Dominacija gimnazijalaca u matematici i informatici

0
Dominacija gimnazijalaca u matematici i informatici
ФОЧА, 15. МАРТА /СРНА/ - Фочански гимназијалци и ове године доминирали су на регионалним такмичењима из математике и информатике, а посебан утисак оставио је Ђорђе Милановић који је освојио свих 100 бодова из информатике и програмирања.

FOČA – Fočanski gimnazijalci i ove godine dominirali su na regionalnim takmičenjima iz matematike i informatike, a poseban utisak ostavio je Đorđe Milanović koji je osvojio svih 100 bodova iz informatike i programiranja.

Đorđe je učenik drugog razreda gimnazije u Foči, a takmičenje je bilo jedinstveno za učenike od prvog do četvrtog razreda.

„Zadaci su bili veoma teški, a naša regija je izuzetno jaka kada je u pitanju informatika, jer ima dosta učenika koji dobro rade programiranje. Ali meni nije problem takmičiti se sa starijim od sebe, jer smo svi u istoj konkurenciji, svi imamo iste zadatke i iste mogućnosti za učenje i napredovanje“, rekao je Đorđe.

Profesor informatike u Srednjoškolskom centru Foča Stanislav Ivanović kaže da je takmičenje iz informatike i programiranja specifično, jer zahtijeva poznavanje matematike, kao i dobru logiku.

„Druga otežavajuća stvar je što se školsko gradivo iz informatike potpuno razlikuje od zadataka na takmičenju. Radimo dosta tih zadataka na časovima dodatne nastave, ali i učenici moraju da rade dosta i kući da bi postigli uspjeh“, navodi Ivanović.

Izuzetan rezultat na takmičenju iz informatike i programiranja ostvario je i jedan od najmlađih takmičara Dimitrije Dobrota, učenik prvog razreda gimnazije, koji se plasirao na drugo mjesto sa osvojenih 96 bodova.

„Vježba je ključ svakog uspjeha. Konkurencija jeste bila jaka jer su pobjednika odlučivale sitnice, ali najbitnije je ne odustajati“, rekao je Dimitrije.

On je prethodno i na regionalnom takmičenju iz matematike osvojio prvo mjesto u konkurenciji učenika prvih razreda.

Prva mjesta iz matematike osvojili su i učenik trećeg razreda gimnazije Damjan Stanković, koji je višestruki matematički prvak Republike Srpske, te učenik drugog razreda Dejan Stanković.

Damjan ističe da zadaci nisu bili teški i da samo rad i trud utiču na uspjeh.

„Za mene zadaci nisu bili teški i relativno brzo sam ih uradio. Ali, svakako, zadaci su prilagođeni našem uzrastu i znanju i svi učenici koji se trude mogu ostvariti dobre rezultate“, rekao je Damjan.

NJegov prezimenjak Dejan već četvrtu godinu zaredom je prvak regije iz matematike. „Očekivao sam malo jaču konkurenciju, ali iz godine u godinu i učenici iz drugih škola pokazuju sve više znanja i manja je razlika u rezultatu“, rekao je Dejan, koji se nada uspjehu svoje škole i na republičkom takmičenju.

Profesor matematike u Srednjoškolskom centru Foča Dragana Dobrota kaže da je za još veće uspjehe iz matematike potrebno da se Društvo matematičara Republike Srspke više uključi u rad sa takmičarima.

„Učestvujući na takmičenjima mi smo svjedoci koliko Društvo matematičara FBiH radi sa svojim učenicima i šta im sve omogućuju. Mnogo ih stimulišu i organizuju im razne napredne škole, koje pohađaju i naši učenici, tako da mislim da bi se i Društvo matematičara Srpske trebalo više uključiti u rad“, zaključila je Dobrota.

Plasman na republičko takmičenje iz matematike izborili su i Miodrag Prodanović i Đorđe Krsmanović, drugoplasirani i trećeplasirani u konkurenciji četvrtih razreda, te Andrej Davidović, koji je zauzeo treće mjesto u konkurenciji učenika drugih razreda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments