Dom zdravlja nosiće ime po medicinskoj sestri Stani Tomić

4

Odbornici Skupštine opštine Pale danas su usvojili odluku o izmjeni osnivačkog akta Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja „Pale“, odnosno preimenovanju u Dom zdravlja „Stana Tomić“, po medicinskoj sestri koja je poginula na Žepi 1992. godine.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić rekao je da je odluka o promjeni naziva Doma zdravlja donesena na inicijativu opštinske Boračke organizacije.

„To je još jedan u nizu koraka i pokazatelja da opština Pale ima korektnu i dobru saradnju sa Boračkom organizacijom. Svi znamo da je Stana Tomić bila medicinski radnik Doma zdravlja `Pale` koja je tragično preminula na Žepi“, izjavio je Stajčić novinarima.

On je dodao da je ovo samo jedan način da se srpskim borcima oduže za ono što su učinili tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i za stvaranje Republike Srpske.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je na sjednici Skupštine opštine analiziran određeni broj informacija o stanju elektromreže visokog i niskog napona u prošloj godini, o stanju javnog prevoza, u oblasti informisanja, o ulozi elektronskih medija i njihovom aktivnom učešće u radu lokalne zajednice, kao i akcioni plan iz oblasti zapošljavanja.

„Bile su i teme koje su se odnosile na izmjene regulacionih planova. Sve je završeno brzo i u korektnoj atmosferi“, dodao je Jugović.

Stana Tomić rođena je 1955. godine i do Odbrambeno-otadžbinskog rata radila je kao medicinska sestra u Bolnici „Koševo“, odakle u ratu dolazi na Pale u Vojnu bolnicu „Koran“.

Bila je medicinska sestra koja je otišla sa borcima Vojske Republike Srpske na Žepu 4. juna 1992. godine i položila život na branik otadžbine, dok je pružala pomoć teško ranjenim borcima.

Stana Tomić je 1993. godine posthumno odlikovana ordenom Krsta milosrđa.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Veliko poštovanje za Stanu Tomić, ali mislim da ima doktora i sestara koji su čitav radni vijek proveli u Domu zdravlja, i da je trebalo njihovo ime da se nađe na pomenutoj ustanovi…

Јесте Соколе, али Стана положи живот превијајући смртно рањене борце у Жепи. То је акт херојства, а имена институција, улица и тргова се дају по људима чија дјела одскачу од просјека – по херојима, научницима, професорима, књижевницима и тако даље. Уколико имаш примјер некога чији чин одскаче од просјека, а може се повезати с домом здравља – јави. Онда ће умне главе одвагати чији чин има већу тежину, па да евентуално донесу нову одлуку. Критика без конкретног приједлога само шири негативну енергију, молим и тебе и све остале да нас колективно поштедите тога.

Jako fina inicijativa i drago mi je da se vodi računa o ljudima koji su svojim dobrim djelima zadužili našu opštinu. Nadam se da se neće zaboraviti doktorica Stana koja je tokom rata, poslije rata (a i dan danas) pomogla i zdrastveno „ispratila“ našu djecu i unuke. Ta žena je obavljala preglede na preko 100 djece na dnevnoj bazi. Nije joj bilo teško ni u večernjim satima na pragu svoje kuće pogledati dijete. Imali smo sreće što je jedan takav pedijatar bio na raspolaganju našoj djeci a radila je daleko više od onog što su joj bile obaveze.

i sta ste zakljucili o prevozu? Da je na zadovoljavajucem nivou? Do vecina prigradSkih naselja nema prevoz radnim danima nako 16.40, vikendom skoro da nema nikako. Rdnici vikendom ne mogu ujutro na posao jer ne saobraca niti jedna linija prije 8.30 niti polse 15.40? Cijene astronomske a mi se vozimo u kantama pred raspadom koje prokisnjavaju. Trebamo li mi zivjeti u Mokrom,Podrabu,Praci ili se svi kolektivno trebamo preseliti u betongrad?