Dom zdravlja da sve kapacitete uključi u prevenciju širenja virusa

0

Štab za vanredne situacije opštine Pale naložio je danas paljanskom Domu zdravlja da sve raspoložive ljudske i prostorne kapacitete, kao i opremu, uključi u prevenciju širenja virusa korona i zbrinjavanje pacijenata.

Dom zdravlja se zadužuje da sa svojih do 50 odsto kapaciteta organizuje pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga od danas, i to uz organizovanje strogog režima naručivanja pacijenata, uz obavezno korištenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra, te lične i respiratorne higijene.

Ova ustanova dužna je da obezbijedi pisana uputstva za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici, a zdravstveni radnici da nose zaštitnu opremu shodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen.

Iz Štaba je saopšteno da je paljanski Dom zdravlja obavezan da sprovodi epidemiološke ankete svih lica koja su bila u kontaktu sa zaraženima, sa predlaganjem epidemioloških mjera, te da Centar za zaštitu mentalnog zdravlja pri ovoj ustanovi, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, obezbijedi psihosocijalnu podršku licima u kućnoj izolaciji.

Dom zdravlja Pale zadužuje se da, u slučaju pojave infekcije izazvane virusom korona kod svojih zaposlenih, hitno obavi epidemiološko istraživanje i preduzme sve potrebne mjere, te da o svim aktivnostima i dešavanjima u ovoj zdravstvenoj ustanovi izvještava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Takođe, Dom zdravlja obavezuje se da, prilikom upućivanja pacijenata u Bolnicu „Srbija“ Istočno Sarajevo, uz uputnicu za bolničko liječenje, obavezno dostavi i popunjenu epidemiološku anketu kreiranu od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz opštinskog Štaba za vanredne situacije navode da je današnjom naredbom Dom zdravlja Pale zadužen da Komunalnoj policiji opštine, radi blagovremene izrade inspekcijskih rješenja, u roku od 24 časa dostavlja tačne i potpune podatke o licima koja su zaražena virusom korona, kao i podatke o licima koja su bila u kontaktu sa oboljelima, te da Komunalnoj policiji dostavi tačne i potpune podatke o završenom zdravstvenom nadzoru nad ovim licima.

Dom zdravlja zadužen je i da obezbijedi dodatne kapacitete za potrebe dnevnog zbrinjavanja osoba inficiranih virusom korona po principu dnevne bolnice, navode iz opštinskog Štaba za vanredne situacije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare