Dolazak ruskih oftalmologa bio bi značajan za stanovnike

0

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović istakao je da bi dolazak ruskih oftalmologa u Republiku Srpsku i njihovi besplatni pregledi pacijenata, čiju je mogućnost danas u Palama najavio ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, bio od velikog značaja za stanovništvo ove opštine, posebno u ruralnim sredinama.

„Na našoj opštini rade četiri terenske ambulante koje su udaljene i do 50 kilometara od grada tako da dio starijeg stanovništva praktično nikad nije uradio oftalmološki pregled“, rekao je Ristanović novinarima u Palama nakon sastanka ministra Šeranića sa direktorima 13 domova zdravlja.

Ristanović je pohvalio prelazak domova zdravlja na trezorski sistem poslovanja, kao i saradnju sa Opštinom Foča.

„U prethodne četiri godine Opština je izdvajala 40 hiljada KM za Dom zdravlja, a sada je to povećano na 90 hiljada. Kupili su nam sanitetsko vozilo prije tri godine, a na putu smo da dobijemo i donaciju za terensko vozilo koje nam je potrebno jer je riječ o razuđenoj opštini“, dodao je Ristanović.

Direktor Ambulante Hreša, opština Istočni Stari Grad, Vladimirka Ikonić ukazala je na specifičnost malih domova zdravlja u izrazito nerazvijenim sredinama.

„Imamo jedan tim koji radi u službi porodične medicine i ide na teren“, rekla je Ikonićeva novinarima, ističući da ambulanta pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu za 1.100 stanovnika ove opštine.

Ikonićeva je posebno zahvalila ministru Šeraniću i nadležnom ministarstvu, kao i Vladi Srbije i načelniku opštine Istočni Stari Grad Boju Gašanoviću na otpočinjanju realizacije projekta nabavke sanitetskog vozila za ovu zdravstvenu ustanovu.

Direktori oba ova doma zdravlja rekli su novinarima da zdravstvene ustanove na čijem su čelu bilježe negativne finansijske rezultate.

Šeranić je prije sastanka sa direktorima 13 domova zdravlja razgovarao i sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem, koji je informisao ministra zdravlja Srpske o dobroj saradnji opštinskih vlasti i Doma zdravlja Pale.

„Imamo izuzetno dobru saradnju i pokušavamo na razne načine, uključujući i finansijska davanja, da pomognemo lokalnom domu zdravlja“, rekao je Jugović novinarima.

Govoreći o zdravstvenom sektoru na području opštine Pale, Jugović je podsjetio na donaciju Vlade Srbije od 100 hiljada evra, odnosno oko 200 hiljada KM za izgradnju ambulante na Jahorini.

„Uspjeli smo da saniramo ambulante u Podgrabu i Mokrom, a izveli smo i sitnije građevinske radove u Domu zdravlja. Stabilizovali smo finansijsku situaciju, redovno servisiramo obaveze prema radnicima i, ono što je najbitnije, taj dug koji je zatečen drži se u okvirima postojećeg“, kaže Jugović.

Prema njegovim riječima, to neće biti lako jer se domovi zdravlja finansiraju iz Fonda zdravstva, participacije i pomoći lokalne uprave, ali se čine napori da se odgovori tom izazovu.

Sastanku su prisustvovali i direktori domova zdravlja Pale, Istočno Sarajevo, Rogatica, Sokolac, Han Pijesak, Čajniče, Rudo, Trnovo, Višegrad, Novo Goražde i Kalinovik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare