Dogovoreno bratimljenje Milića i Novouljanovska

0

MILIĆI – Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da je danas dogovoreno bratimljenje opštine Milići i ruskog grada Novouljanovska i istakao da će se ovakvim vezama prijateljstvo srpskog i ruskog naroda pojačati i potvrditi konkretnim djelima za dobrobit ljudi.

„Dogovorili smo da se uspostavi veza i bratimljenje Milića i grada u srcu Rusije, oko rijeke Volga. Oni imaju slične probleme, slične poglede na život. Ovakvim vezama pojačaćemo naše prijateljstvo koje će se potvrditi i konkretnim djelima. To će biti za dobrobit svih ljudi, posebno mladih, možda će biti i razmjene studenata, posjeta, upoznavanja“, rekao je Kalabuhov novinarima u Milićima nakon sastanka sa načelnikom opštine Markom Savićem.

On je naglasio da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je danas u Milićima povodom obilježavanja Dana opštine – 31. marta, iako ovo nije njegova prva posjeta.

Kalabuhov je istakao da je posebno zadovoljan zbog razgovora, praktične i konkretne saradnje, te živih i perspektivnih odnosa srpskog i ruskog naroda.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je novinarima da će se u narednom periodu raditi na uspostavljanju odnosa Milića i Novouljanovska, njihovoj gradnji i razvijanju na obostrano zadovoljstvo, kao i na realizaciji nekih drugih projekata.

On je istakao da je danas dogovoreno bratimljenje, a u narednom periodu će uslijediti potpisivanje sporazuma.

Savić je naveo da je na današnjem kratkom radnom sastanku sa ruskim ambasadorom u BiH bilo riječi o realizaciji stvari koje su dogovarane još krajem prošle godine, kada su dogovoreni neki principi saradnje.

„Jedan od njih je da budu uspostavljeni pobratimski odnosi da bi se kroz taj okvir jačala saradnja sa Ruskom Federacijom u privredi, kulturi. Ambasador nam je danas predložio konkretno lokalnu zajednicu koja je izrazila najveći interes ka ovoj inicijativi“, istakao je Savić.

On je najavio da će već u ponedjeljak, 3. aprila, Miliće ponovo posjetiti predstavnici ruske Ambasade u BiH, kada će se, između ostalog, dogovoriti za freskopisanje crkve, što je velika i konkretna pomoć.

„To je i pokazatelj da ovo što mi radimo nisu slova i priče, nego konkretna realizacija i jačanje odnosa za dobrobit svih stanovnika opštine Milići“, naglasio je Savić, koji je izrazio zadovoljstvo što obilježavanju Dan opštine prisustvuje i Kalabuhov.

Milići obilježavaju 31. mart u znak sjećanja na prvu sjednicu Skupštine opštine održanu 1992. godine kada se ova lokalna zajednica se i formalno razdružila sa opštinom Vlasenica i konstituisla kao samostalna.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare