Dodik: Za novu zgradu Rektorata obezbijeđeno 12 miliona KM

3

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević dogovorili su danas sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milorad Dodik da će Vlada Srpske obezbijediti 12 miliona KM za izgradnju nove zgrade Rektorata.

„U ime ove delegacije želim da zahvalim rektoru Kuliću za ovaj veoma koristan sastanak. Republika Srpska se u kontinuitetu kvalitetno bavi pitanjem obrazovanja, posebno visokim obrazovanjem“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je postojanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu za vlasti Republike Srpske od strateškog značaja.

Dodik je podsjetio da su institucije Republike Srpske već duže predano angažovane na izgradnji fakulteta i studentskih domova na Palama, Istočnom Novom Sarajevu i Foči, čime je značajno poboljšan kvalitet nastave i naučnoistraživačkog rada, o čemu svjedoči i zainteresovanost studenata iz cijelog svijeta za studiranje na ovom univerzitetu.

„Danas smo se dogovorili da ukupna vrijednost pomenutog projekta izgradnje sjedišta Rektorata iznosi 12 miliona KM, što će odobriti i usmjeriti Vlada Republike Srpske. Na taj način mi ćemo definitivno doći u poziciju da završimo sve smještajne kapacitete i da nesumnjivi vlasnik tih kapaciteta bude Univerzitet, koji kvalitet rada dokazuje napretkom na relevantnim rang-listama“, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio činjenicu da je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić obezbijedio lokaciju za novi objekat Rektorata i da sada slijedi redovna procedura, koja uključuje i infrastrukturna i komunalna pitanja.

On je istakao i činjenicu da je Medicinski fakultet u Foči organizovao studijski program na engleskom jeziku.

Prema Dodikovim riječima, za potrebe univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci uloženo je oko 97 miliona KM, i sve to i u otežanim uslovima privređivanja uzrokovanim epidemijom virusa korona.

Kulić je izrazio zadovoljstvo što je danas postignut dogovor da se kreće u realizaciju izgradnje zgrade Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u sastavu tog novog objekta biće i prostorije Muzičke akademije, a dogovoreno je i da bude nastavljena izgradnja prostorija za potrebe Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport, u ukupnoj vrijednosti od 12 miliona KM.

„U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu želim da istaknem da je ovo poseban dan za nas jer su nas posjetili gospoda Dodik, Višković, Rajčević, kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić“, rekao je Kulić novinarima.

On je naglasio da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak, 14. septembra, proslaviti 28 godina rada ove visokoškolske ustanove.

Kulić je napomenuo da će zbog epidemije virusa korona početak nastave na fakultetima ovog univerziteta biti nešto drugačiji i prilagođen novonastaloj situaciji.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je autonomna, naučna, obrazovna i umjetnička ustanova, koja u svom sastavu ima 15 fakulteta i dvije akademije umjetnosti, čiji je osnivač Republika Srpska.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

To znači da se postojeća vlast na Palama nije mogla, ili nije htjela, izboriti da Rektorat bude u Palama, gdje je osnovan i bio do preseljenja u Lukavicu.
Logino je da bude u Palama zbog navedenih razloga, ali i zbog većeg broja fakulteta i studenata.
Dokle će Pale plaćati kaznu što je ovdje institucionalno stvorena RS!?

Eto, Ljubiša Ćosić još jednom završava svojoj opštini investiciju Vlade. Na Palama zjape zgrade Ekonomije, Prava i Filozofije, naravno niko od Opštine, rukovodstva fakulteta ili opozicije na Palama nije rekao ni jednu riječ, prijedlog da se Rektorat prebaci na Pale i da se ne pravi nova zgrada, jer ima dovoljno prostora na Palama. To je samo dokaz da ih na Republičkom nivou ,,ne ferma“ niko. Mogu jedino neku plaketu ovako da daju ili da pošalju telegram

Bas tako!!!