Dodik svečano otvorio novi Studentski dom

0

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u fočanskom naselju Donje Polje svečano otvorio novi Studentski dom, kapaciteta 346 mjesta, u čiju je gradnju i opremanje Vlada Srpske uložila sedam i po miliona KM.

Predsjednik Dodik je istakao da je ovo jedan od najljepših studentskih domova u regionu i da je spreman da idućeg mjeseca primi prve studente.

„Ovo je još jedan dokaz i demanti svima koji uporno negiraju sve što je urađeno. Političari i javni radnici koji se bave upravljanjem društvom jedino čime mogu da se pohvale jeste ono što ostavljaju iza sebe i evo ja pokazujem ovaj objekat zajedno sa Vladom i ljudima iz Univerziteta i opštine“, rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da nije bilo jednostavno i lako napraviti ovako zahtjevan objekat.

U obraćanju okupljenim građanima, prilikom svečanog otvaranja, Dodik je, uz konsultacije sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predložio da dom nosi naziv „Pavle i Boško“, po upokojenom patrijarhu srpskom Pavlu, koji je dao blagoslov za osnivanje Bogoslovskog Fakulteta u Foči i pokojnom akademiku Boriši Staroviću, osnivaču i prvom dekanu Medicinskog fakulteta.

Dodik je naveo da je Studentski dom u Foči dokaz da Univerzitet u Istočnom Sarajevu pripada strateškom opredjeljenju Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će dom u Foči funkcionisati kao poseban pravni subjekat i da će biti odvojen od Studentskog centra Pale.

„Studenti će imati izvanredne uslove. Dom je savremeno opremljen, a pored soba za studente tu su i sobe za gostujuće profesore“, rekao je Malešević.

On je dodao da je procedura prijema studenata u toku i da će prvo biti primljeni brucoši.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić naveo je da je, poslije doma na Palama i Bogoslovskog fakulteta u Foči, ovo treći novoizgrađeni objekat, koji je otvoren u ovoj godini.

„Zajedno sa Vladom Republike Srpske i predsjednikom Dodikom planiramo da počnemo adaptaciju domova u centrima gdje je smještaj neadekvatan ili uopšte ne postoji. U fazi je adaptacija doma i dva fakulteta u Trebinju, a očekujemo u narednoj godini da počnemo gradnju novog i adaptaciju postojećeg doma u Lukavici, te adaptaciju doma u Zvorniku“, rekao je Grujić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da je gradnjom doma riješeno i pitanje opstanka dva fakulteta u Foči.

Gradnja studentskog doma u Foči počela je 2010. godine, kada je opština obezbijedila infrastrukturu i projektnu dokumentaciju, a Vlada iz razvojnog programa u prvu fazu gradnje uložila dva miliona maraka.

U drugoj fazi, dom je završen sredstvima iz austrijskog kredita.

(www.palelive.com / Srna)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare