Dodik: Sjećanje na žrtve Jasenovca – naša sveta dužnost i odgovornost

1

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da današnje, kao i buduće generacije svim žrtvama Jasenovca duguju sjećanje i nezaborav, jer je to sveta dužnost i odgovornost prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Povodom 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, Dodik je naglasio da je jasenovačko stradanje utkano u temelje srpskog identiteta i stradalničke srpske istorije i da svaka žrtva mora da ima svoje mjesto u sjećanju.

„Na današnji dan 1945. godine goloruki, izmučeni, ali nadasve hrabri logoraši izvršili su herojski čin proboja ustaškog logora Jasenovac. Proboj je preživjelo samo oko 80 logoraša od njih 1.100“, rekao je Dodik, ističući da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

On je naglasio da je jedini grijeh jasenovačkih logoraša bio to što su Srbi, Jevreji i Romi zbog čega su bili izloženi monstruoznim mučenjima, u kojima čak ni djeca nisu bila pošteđena.

„Jasenovac je mjesto nijeme tišine koje najviše govori, jer je to mjesto bola, jauka, mučeničke krvi i tuge. Od svega najviše boli dječiji jauk i dječija suza. Istorija je zabilježila da se na tom mjesto desio genocid nad nedužnim narodom i odajući poštu našim stradalnicima želim da poručim da se ovakav zločin više ne smije nikada i nikome ponoviti“, poručio je Dodik.

On je rekao da nevine žrtve jasenovačkog logora smrti nikada ne smiju biti zaboravljene i moraju imati svoje mjesto u našoj kulturi sjećanja, te da svijet mora da se okrene miru – razum da govori, a oružje vječno zaćuti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A, je li ti bila „sveta dužnost“ da jasenovačku građu predaš Hrvatskoj??? Da, da, to ti je bio gest zahvalnosti Amerima što su te doveli na vlast!