Dodik: Potrebna 2,5 miliona KM dodatne pomoći za OC Jahorina

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za funkcionisanje Olimpijskog centra „Jahorina“ potrebno 2,5 miliona KM dodatne pomoći. Dodik je poslije sastanka sa rukovodstvom Olimpijskog centra izjavio novinarima u subotu 30. avgusta upoznat sa problemima koje ima ova kompanija i da su procjene da su neophodna sredstva da bi bila očuvana funkcija i obezijeđena dobra sezona.

„Dogovorili smo se da narednih dana u Vladi bude održan sastanak koji će precizirati mogućnosti kretanja rješavanjem tih otvorenih pitanja“, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao i da je na nivou Republike Srpske potrebnu usvojiti zakon o Olimpijskom centru kao parku prirode da bi bile definisane određene funkcije i omogućena njihova održivost u budućnosti.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstravo uradiće prijedlog zakona, jer ovaj prostor mora dodatno biti zaštićen od bespravne gradnje i uzurpacija druge vrste.

Predsjednik Srpske je istakao da je tokom današnjeg susreta bilo riječi i o tome da se poveća broj topova za osnježavanje staza i nabavi ostalo što je neophodno.

„Naša ideja je i da se u Olimpijskom centru odvoji ugostiteljstvo, a da druge javne funkcije, koje se odnose na upravljanje, budu posebno preduzeće“, naveo je Dodik.

On je ukazao i na mogućnost da Hotel „Bistrica“ putem javno-privatnog partnerstva bude potpuno modernizovan. Dodik kaže da bi time bilo omogućeno da se pojave zainteresovani koji će uložiti 50 do 60 odsto sredstava za potpunu adaptaciju hotela i pripremanje za vrhunski turizam.

„Potrebna je i saradnja sa lokalnim zajednicama i u tom pogledu se moraju raščistiti imovinsko-pravni odnosi koji značajno opterećuju Olimpijski centar“, istakao je Dodik.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Velibor Lazarević rekao je da je Vlada Srpske obećala pomoć da bi Olimpijskom centru bila vraćena pozicija lidera na ovom prostoru.

Zahvaljujući Vladi Srpski, istakao je on, biće nastavljena ulaganja predviđena Master planom da bude osnježeno čitavo skijalište.

„Danas imate priliku da vidite više od 1.000 djece na terenima Olimpijskog centra `Jahorina` gdje se mora podići nivo da bi radili 24, a ne samo tri mjeseca“, rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima, radi se na alternativnom rješenju, ako i ove sezone ne bude snijega, što će biti riješeno do zimske sezone.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predsjednik Vlade Željka Cvijanović, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Boško Tomić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare