Dodik poliožio vijenac na Centralni spomenik palim borcima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na rekonstruisani Centralni spomenik u Miljevićima u Istočnom Sarajevu položio vijenac i odao počast poginulim srpskim borcima.
Vijence na Centralni spomenik položili su i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, regionalne i boračke organizacije Istočnog Novog Sarajeva i Pala, kao i veterani vojne policije.

Obilježavanje Spasovdana, krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo, počelo je jutros služenjem svete liturgije u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija, a nakon osveštanja rekonstruisanog Centralnog spomenika, obilježen je i Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Vijenci su položeni i u Spomen kapeli poginulim borcima.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić istakao je da ova lokalna zajednica imala čast da Spasovdanskim svečanostima prisustvuje i predsjednik Dodik, čime je pokazao da povelja koju mu je dodijelila opština povodom slave ima smisla.

On je podsjetio da je ova lokalna zajednica započela mnoge projekte, a prvi koji je završen jeste rekonstrukcija Centralnog spomenika, za šta je iz budžeta izdvojeno 30.000 KM.

„Zub vremena je nagrizao spomenik i odlučili smo da ga uredimo kako bi bio ljepši i dostojanstveniji, jer je to samo vraćanje malog dijela duga ljudima čije kosti tu leže“, naglasio je Ćosić.

On je istakao da je opština u prošloj godini, zajedno sa Vladom Republike Srpske, okončala proces dodjele 65 stanova za porodice poginulih boraca, čime je završeno stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, krajem godine će početi izgradnju stambene zgrade sa 21 stanom u kojoj će biti smješteno nekoliko porodica boraca i ranjenih boraca koji su u socijalno teškoj situaciji i nekoliko socijalno ugroženih porodica.

„Težak izazov je zapošljavanje porodica poginulih boraca, ali smo na konkurs Zavoda za zapošljavanje za pripravnički staž prijavili četvoro djece poginulih boraca koji su završili fakultet“, rekao je Ćosić i dodao da je opština, u saradnji sa Privrednim savjetom ove lokalne zajednice, uspjela da animira 70 poslodavaca da se prijave na ovaj konkurs i zaposle 70 radnika, a prednost će imati demobilisani borci ili članovi njihovih porodica.

Sekretar Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Vaso Elez istakao je da se 20. maja obilježava Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade, ali su se ove godine odlučili da to bude danas kada je završena rekonstrukcija Centralnog spomenika.

Elez je rekao da je to brigada koja je čuvala i branila veliku teritoriju, a kroz nju je prošlo 6.000 boraca, poginulo 608, dok ih je 1.600 ranjeno.

„Mnoge porodice poginulih boraca žive na području naše opštine i pokušavamo, koliko smo u mogućnosti, da se brinemo o njima“, rekao je on.

Elez je naveo da je Boračka organizacija zadovoljna svojim položajem u ovoj lokalnoj zajednici, te naglasio da imaju izuzetno dobru i korektnu saradnju sa načelnikom Ćosićem koji uvažava njihove zahtjeve i stavove.

On je dodao da je najveći problem, ne samo ove opštine, nego i cijele Republike zapošljavanje boračkih kategorija.

Ratni vojni invalid Đorđe Kreštalica istakao je da je 1993. godine nastradao na ratištu na Zlatištu kada je na njihove položaje pala granata.

Kreštalica je naglasio da se od tada njegov život u nekim segmentima promijenio, ali da ga je društvo prihvatilo, što pokazuje i njegov dolazak na obilježavanje slave opštine iako je ostao bez nogu i život nastavio u invalidskim kolicima.

Obilježavanje slave biće nastvaljeno lomljenjem slavskog kolača u restoranu „Aurora“, a u večernjim časovima ulicama opštine proći će slavska litija, dok će u 20.00 časova biti održan koncert Kulturno-umjetničkog društva „Slavija“.

Povodom slave opštine, sutra je predviđeno otvaranje igrališta i turnir u basketu, a biće priređen i muzički program „Dani izvorne pjesme“ i koncert Etno grupe „Trag“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare