Додик: На Свесрпском сабору формулисати политику за 21. вијек!

0

БЕОГРАД – Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Србија и Република Српска треба да формулишу политику за 21. вијек, који ће бити вијек уједињења Срба.

Додик сматра да има смисла да се на предстојећем Свесрпском сабору Србије и Републике Српске 8. јуна у Београду укаже да национална политика у овом вијеку може да буде само политичко уједињење.

„Са оваквим притиском и у оваквој БиХ ми немамо другог избора и јасно је да без Републике Српске Срба у БиХ неће бити“, рекао је Додик за Телевизију „Хепи“ и указао да Србија губитком Републике Српске не би изгубила само значајну територију са Србима него и значајну стратешку тачку на Балкану.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да Свесрпски сабор има добар назив и истакао да је неопходно да окупи све политичке, вјерске и културне факторе, почев од САНУ и СПЦ до разних удружења и културно-умјетничких друштава.

Додик сматра да на Свесрпском сабору 8. јуна у Београду сви фактори треба да се окупе, акламацијски подрже неке ставове и да се усвоји декларација која ће бити припремљена.

„У тој декларацији изнијећемо каква је актуелна ситуација са српским народом гд‌је год он живи и како мислимо да треба да се понашамо у будућем времену. То треба да манифестујемо кроз подршку тог сабора, а да тај документ онда усвоје парламенти Републике Српске и Србије кроз своје званичне сједнице“, рекао је Додик.

Он је додао да треба да се формира и савјет, који ће се бавити свим питањима од значаја за српски народ.

Додик је објаснио да ће то тијело ће чинити не само представници Србије и Републике Српске, него и српске дијаспоре, односно људи из Америке, Европе и свих земаља у којима живе Срби и имају своја удружења, која треба да буду адекватно представљена.

Предсједник Српске сматра и да Свесрпски сабори треба да се одржавају сваке двије или четири године и да би, будући да се овогодишњи одржава у Београда, наредни можда требало да се организује у Бањалуци.

„За нас БиХ није држава и у њој више нама шта да нас привуче. За мене је мучење када идем у Сарајево јер тамо увијек идем са неком нелагодношћу. Знам да ме тамо само чекају проблеми и етикете. Нема шта ми не говоре, пријете ми и псују мајку четничку, а када узвратим проглашавају ме за примитивца“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да Србин у данашњем Сарајеву може да живи и има неки мир само ако погне главу, додајући да Срби већински нису такви, јер су слободарски народ и неће то да трпе.

Додик је истакао да би од свега у данашњој БиХ само Република Српска могла да остане и да даље функционише, а све остало би пропало пошто ФБиХ не може да живи без међународног интервенционизма, БиХ без међународног притиска, док кантони никако не могу да живе.

Он је подсјетио да БиХ нема усвојен буџет, да у њој не функционишу Уставни суд и остале институције и да нешто покушава да се карикира са странцима.

„Неки странац без легитимитета покушава да покаже да он као нешто управља и буса се да је високи представник, иако није ништа. Он ставља техничке измјене закона кад смо ми кренули да доносимо изборни закон за Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је навео да се Кристијан Шмит у међувремену договорио са опозицијом да преузму модел примијењен у српским општинама на сјеверу Косова и Метохије и донесу контејнере за гласање и измјесте изборна мјеста у ФБиХ, а онда да прогласе побједу својих градоначелника без легитимитета у општинама у Српској.

Додик је објаснио да је владајућа коалиција осујетила тај план пошто им је поручила да излази на изборе да их побиједи под њиховим условима.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare