Dodik: Moramo očuvati ekonomiju i svako radno mjesto

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je na Jahorini okrugli sto o temi „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?“, uz poruku da u vremenu epidemije virusa korona treba sačuvati ekonomiju i svako radno mjesto.

„Mislim da je svima jasno koliko su ogromne posljedice epidemije virusa korona i zato je veoma važno da održimo dijalog između različitih faktora u društvu, prije svega između Vlade Republike Srpske i čitave poslovne zajednice, sa kojima svi zajedno treba da budemo usmjereni da sačuvamo našu ekonomiju i svako radno mjesto“, istakao je Dodik.

On je upozorio da dolaze još teža vremena nego što su danas u pogledu poslovanja i saniranja ekonomske štete.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Vlada Republike Srpske bila i biće partner poslovnoj zajednici.

„Vrata Vlade biće otvorena svih 24 časa za naše ljude koji očekuju pomoć od institucija Republike Srpske“, dodao je Višković.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da će poslodavci iz Sarajevsko-romanijske i hercegovačke regije i članovi Vlade Republike Srpske tokom ovog skupa u dijalogu iznijeti svoje poglede na probleme i izazove poslovanja u uslovima epidemije kovida–19 i pokušati da definišu potencijalne mjere za stabilizaciju poslovanja i privrednog sistema.

On je izrazio nadu da je današnji dijalog predstavnika vlasti i poslodavaca dobar način da se pomogne privredi da prebrodi ekonomsku krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

Gosti okruglog stola su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević, kao i predstavnici lokalnih zajednica i privrednici iz ovog dijela Republike Srpske.

Ovaj skup realizovan je uz podršku projekta „Jačanje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka u BiH“, koji podržava EU.

Na osnovu istraživanja o temi „Uticaj kovida-19 na poslovanje u Republici Srpskoj“, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske predložila je i zaključke, prema kojima je u uslovima potencijalnog rasta neformalne ekomomije neophodno nastaviti sa značajnim poreskim rasterećenjem smanjenjem zbirne stope doprinosa i smanjenjem parafiskalnih opterećenja, ko i pojačanim inspekcijskim nadzorom kada je riječ o svim oblicima neformalnog rada.

„S obzirom na izražen problem likvidosti kompanija sa izvjesnim efektima na realizaciju postojeće stope nezaposlenosti i održivost sistema socijalne zaštite, potrebno je nastaviti realizaciju postojećih programa podrške rastu plata i povećanja broja zaposlenih u realnom sektoru“, smatraju u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Udruženja dodaju da zbog dodatnog pritiska na rast cijena uzrokovanog pojavom virusa korona, putem povoljnih kredita treba obezbijediti likvidnost i tehnološki razvoj, odnosno konkurentnost domaćih kompanija, te da je, s obzirom na negativne efekte na poslovanje pojedinih sektora, potrebno razmotriti privremene mjere fiskalnog rasterećenja za najugroženije sektore, s ciljem smanjenja broja otpuštenih radnika /skraćenje radnog vremena, smanjenje doprinosa i drugo/.

Posljednja preporuka Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske odnosi se na formiranje kriznog fonda za pomoć poslodavcima, dizajniranje mjera za njegovo punjenje i definisanje mandata kada i u kojoj mjeri će se iskoristiti.

Pomoć realnom sektoru dala značajne rezultate

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na Jahorini da su Vladine mjere pomoći realnom sektoru u protekla tri mjeseca dale značajne rezultate i da će Vlada i dalje biti partner poslovnoj zajednici.

Višković je istakao da se Vlada Srpske može pohvaliti da je jedna od vlada u regionu koja ima najmanji broj ljudi koji su ostali bez posla u toku epidemije virusa korona i našli se na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, jer su u prethodna tri mjeseca plaćali najniže plate i doprinose i tako pomogli realnom sektoru.

„To namjeravamo raditi u određenim segmentima ili određenim privrednim granama i u narednom periodu“, rekao je Višković novinarima prije početka okruglog stola o temi „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“.

On je istakao da će danas na Jahorini čuti ljude iz realnog sektora kako i na koji način posluju u otežanim uslovima izazvanim virusom korona.

Višković je naveo da će sve te probleme evidentirati, analizirati i u skladu sa mogućnostima učiniti sve da pomognu realnom sektoru da zadrže radnike.

On je naglasio da su radnici ta pokretačka snaga koja Srpskoj treba danas, sutra i kada virus bude iza nas, jer su oni nosioci razvoja Republike. Višković je rekao da će sagledati svako pojedinačno preduzeće, svakog privrednika i da vide kome u datom momentu šta treba pomoći.

„Vlada će i dalje biti partner poslovnoj zajednici i biće 24 časa otvorena vrata za naše ljude koji će moći od resornih ministarstava i institucija Republike Srpske da zatraže određenu pomoć. Značajnu pomoć u prevazilaženju problema u realnom sektoru u narednom periodu očekujem od Savjeta ministara, tamo je naš kadar, predsjedavajući Savjeta ministara na čelu sa srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom“, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, značajan broj problema koji mogu da se pojave u realnom sektoru i koji treba da se rješava, rješavaće i Vlada Srpske ali sa institucijama na nivou BiH, odnosno sa Savjetom ministara.

On je dodao da sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske njeguju i imaju korektnu saradnju, kao i sa Privrednom komorom i sindikatima.

Okrugli sto o temi „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“ otvorio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Osim Viškovića, gosti okruglog stola su ministar finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević, kao i predstavnici lokalnih zajednica i privrednici iz ovog dijela Republike Srpske.

Ovaj skup realizovan je uz podršku projekta „Jačanje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka u BiH“, koji podržava EU.

Dodik: Olimpijska planina – veliki investicioni prostor

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da je ova olimpijska planina veliki investicioni prostor u koji ulažu privatni investitori, ali i Vlada Republike Srpske, sa stanovišta podrške izgradnji vertikalnih i horizontalnih komunikacija.
„Ovdje na Jahorini uskoro počinje kompletna rekonstrukcija magistralnog puta od Pala do planine i to će učiniti komunikaciju daleko boljom“, rekao je Dodik novinarima, podsjetivši da je završen dio od Lukavice prema Trijangli.

Učestvujući na okruglom stolu o temi „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona“, srpski član Predsjedništva je istakao da se sve čini da Jahorina, kao jedna od turističkih ponuda Republike Srpske, izgleda dobro, ne samo u zimskom, već i u ljetnom periodu.

On je čestitao svima koji su se potrudili da se proširi sadržaj i ponudu turistima na Jahorini, te izrazio nadu da će ove godine ova planinska ljepotica privući veliki broj turista koji zbog epidemije virusa korona ne mogu putovati na neke dalje destinacije.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek rekao je da se u ovom trenutku na olimpijskoj planini investira više od 250 miliona KM, što je čini najvećim gradilištem u regionu.

„Za nas je važno da je Vlada Republike Srpske prepoznala da ovdje mora da se nastavi investicioni ciklus“, istakao je Elek, te dodao da Vlada Srpske u ovom trenutki investira u Jahorinu 99 miliona KM.

Prema njegovim riječima, uskoro počinje projekat izgradnje hotela „Jahorina“ vrijedan 120 miliona KM.

Elek je rekao da je u Olimpijski centar iz EU stigla oprema za ljetne sadržaje, a sa njom i inženjeri, te zahvalio nadležnim institucijama u Republici Srpskoj koje su sve to omogućile.

On je rekao da je epidemija virusa korona izazvala velike probleme u turizmu u cijelom svijetu, te da toga nije bila pošteđena ni Jahorina.

Nivo BiH nije donosio adekvatne mjere da bi olakšao posljedice epidemije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da nivo BiH nije pokazao da razumije poteškoće privrede i da organi BiH nisu donosili adekvatne mjere kako bi olakšali posljedice epidemije virusa korona.

Dodik je istakao da je veoma raspoložen da učestvuje u svim diskusijama, poput današnjeg okruglog stola o temi „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?“ kako bi se došlo do najboljih rješenja, a jedno od njih jeste promjena stope obavezne rezerve Centralne banke BiH, s ciljem obezbjeđivanja kvalitetnog novca koji bi mogao da bude usmjeren u privredne aktivnosti.

Dodik je istakao da ekonomiji u okruženju, prije svega u EU, stoji na raspolaganju niz mehanizama koji oni masovno kopriste da bi pomogli život i realnu priveredu i pri tome, bez pokrića, štampaju novac, ali to je nešto što ne može dugo da traje.

„Ono što sada kod nas otežava probleme, jeste da smo ušli u uslove deflacije, što znači da imamo niže cijene robe, a veću potražnju, što može dovesti do akumulacije robe i do problema njenog uskladištenja“, rekao je on.

Srpski član Predsjedništva BiH je na otvaranju okruglog stola „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?“ na Jahorini upozorio da dolaze još teža vremena u pogledu poslovanja i saniranja ekonomskih šteta, te da treba sačuvati ekonomiju i svako radno mjesto.

„Mislim da je svima jasno koliko su ogromne posljedice epidemije virusa korona i zato je veoma važno da održimo dijalog između različitih faktora u društvu, prije svega između Vlade Republike Srpske i cijele poslovne zajednice, sa kojima svi zajedno treba da budemo usmjereni da sačuvamo našu ekonomiju i svako radno mjesto“, poručio je Dodik.

Stimulisati kreiranje novih radnih mjesta u postojećim uslovima

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je Srni da je Vladi Republike Srpske cilj da očuva svako radno mjesto i stimuliše kreiranje novih radnih mjesta u postojećim uslovima koji se odnose na epidemiološku situaciju.

Rajčević je ukazao da neće biti lako, da nije lako svuda u svijetu, ali da se može doći do rješenja u direktnoj saradnji sa privredom.

„Mislim da idemo u dobrom pravcu i nakon serije sastanaka izaći ćemo sa novim mjerama“, istakao je Rajčević, koji je danas na Jahorini učestvovao na okrugom stolu o temi „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“.

Rajčević je zahvalio Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske za organizaciju okruglog stola, napominjući da je to bila zajednička ideja Vlade, Unije i kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, sve te tri adrese smatraju da je okupljanje pravi način za rješavanje određenih problem u privredi u vezi sa pandemijom virusa korona.

Rajčević je dodao da je okrugli sto organizovan za Sarajevsko-romanijsku i hercegovačku regiju i da je u planu još ovakvih sastanaka po drugim regijama u Republici Srpskoj jer se u ovakvom formatu može doći do zajedničkih rješenja.

Okrugli sto o temi „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“ otvorio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Gosti okruglog stola su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević, kao i predstavnici lokalnih zajednica i privrednici iz ovog dijela Republike Srpske.

Vidović: Privredi iz fondova isplaćeno više od 100 miliona KM

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Vlada Srpske iz Fonda solidarnosti i Kompenzacionog fonda isplatila više od 100 miliona KM pomoći privredi za prevazilaženje problema izazvanih virusom korona, a sve radi očuvanja radnih mjesta.
Prema njenim riječima, tokom ove, ali i naredne sedmice, sredstva će biti isplaćivana svim privrednim subjektima kojima nije bio zabranjen rad, ali su, zbog epidemije, imali pad prometa.

„Virus korona izazvao je mnoge probleme, kako privredi i budžetu Republike Srpske, tako i njenim građanima, ali je Vlada na vrijeme preduzela određene mjere. Mi smo među prvima u regionu shvatili da moramo pomoći privrednicima kako bi se održala radna mjesta“, rekla je Vidovićeva novinarima na Jahorini gdje je učestvovala u radu okruglog stola „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona“.

Ona je podsjetila na posljednju mjeru Vlade Republike Srpske prema kojoj će Srpska davati garanciju za 70 odsto svakog pojedinačnog kredita, ne samo za obrtni kapital, već i za tehnološko unapređenje, čime će se pokušati olakšati mikro, malim i srednjim preduzećima koja imaju problema sa kolateralom i teško dolaze do banaka.

Vidovićeva je najavila da će sutra biti raspisan tender za banke i mikrokreditne organizacije, te pojasnila da će u ovom projektu moći da konkurišu finansijske institucije koje budu ponudile najmanje kamate.

„Sigurni smo da će se banke, uz garanciju države od 70 odsto, uključiti u ovaj projekat i već imamo njihov veliki odziv, što će predstavljati značajnu pomoć privredi“, rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, teško je prognozirati šta će se desiti do kraja godine, tako da se ne mogu uraditi projekcije.

„Spremamo se za neki naredni talas virusa korona, a prije svega sa zalihama u zdravstvu, kao i sa određenim mjerama koje će se preduzimati u privredi“, istakla je Vidovićeva, te pojasnila da će te mjere biti usmjerene na oblasti koje budu najviše pogođene, kao što su turizam, ugostiteljstvo, saobraćaj, ali se mora voditi računa i o prerađivačkoj industriji.

Ona je naglasila da se u ovoj godini mora posvetiti velika pažnja prerađivačkoj industriji, za koju je rekla da bi trebalo da otkupi sve poljoprivredne proizvode u Republici Srpskoj koji će biti u ovoj godini proizvedeni.

„Na taj način ćemo pomoći našim prerađivačima da otkupe, prerade i da koristimo naše proizvode, kako bi se što više smanjio uvoz“, rekla je Vidovićeva, te dodala da će Vlada do kraja godine donijeti i druge mjere koje se odnose na fiskalna i nefiskalna rasterećenja.

Vidovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske, i pored toga što je situacija veoma teška, zadovoljna što u vrijeme epidemije virusa korona nije izgubljeno mnogo radnih mjesta, kao i da će se truditi da to ne bude ni u narednom periodu.

Ona je navela da je bez posla u Republici Srpskoj ostalo do 8.000 ljudi, od čega je više od 3.000 bilo zaposleno na određeno vrijeme, te da je u istom periodu zaposleno više od 3.000 ljudi.

„Svakako treba raditi na tome da se ponovo vrate ljudi koji su ostali bez posla. Mi radimo na tome i biće sigurno obezbijeđeno da oni prime naknadu koja im pripada iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske“, rekla je Vidovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare