Dodik: Istočno Sarajevo strateški važna opština

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je opština Istočno Novo Sarajevo jedna od važnih strateških opština za Srpsku u okviru grada Istočno Sarajevo i da će u narednom periodu imati značajnu pažnju republičkih institucija.

Dodik je izjavio novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti opštine Istočno Novo Sarajevo, da je razgovarano o ukupnom poboljšanju života stanovništva na području ove lokalne zajednice i podršci vlasti Srpske za određene projekte.

Ističući da je jedno od važnijih pitanja koje se tiče građana ove opštine i Bolnica „Kasindo“, Dodik je rekao da je opredjeljenje da bude izgrađena nova bolnica.

„Ona će koštati nekoliko desetina miliona KM. Sredstva za to su načelno obezbijeđena i potrebno je samo provesti određene procedure“ – istakao je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, dok ne bude izgrađena nova bolnica, biće obezbijeđeno tri miliona KM za sanaciju postojećih objekata, koji zahtijevaju hitnu intervenciju.

Dodik je najavio da će Srpska obezbijediti 500.000 KM za proširenje postojećeg Doma zdravlja za dodatnih 500-600 metara kvadratnih da bi bili riješeni zdravstveni problemi u ovoj i opštini Istočna Ilidža.

Govoreći o urušenoj sportskoj dvorani na području opštine, Dodik je podsjetio da je Vlada Srpske ranije dala milion KM za njenu izgradnju i najavio da će vlasti Srpske obezbijediti 150.000 KM da bi bilo spriječeno dalje propadanje objekta, a nakon toga i završena njegova izgradnja.

„Dogovorili smo da što prije na području opštine otpočnu aktivnosti na izgradnji obdaništa za smještaj 150 djece koje bi bilo opštinsko vlasništvo ukupne vrijednosti 600.000 KM, od čega bi Vlada Srpske finansirala sa 500.000 KM, a opština sa 100.000 KM i projekat“ – naveo je Dodik.

On je dodao da je bilo riječi i o podršci izgradnji komunalne infrastrukture, odnosno izgradnji pet ulica, za šta su već nađena sredstva. „Sa 150.000 KM podržaćemo izgradnju vodovoda u ruralnom dijelu opštine i 100.000 KM za proširenje puta“ – rekao je Dodik.

Ističući da su Vlada i vlasti Srpske i ranije ulagali u rješavanje određenih infrastrukturnih problema u opštini, predsjednik Republike Srpske najavio da će to biti nastavljeno.

Prema njegovim riječima, posebana pažnja trebalo bi da bude posvećena zapošljavanju, zadržavanju postojeće zaposlenosti i pitanjima podrške projektima kao što je razvoj industrijske zone.

„Nastavićemo da saniramo RAOP `Energoinvest` kako je predviđeno. Očigledno je da je u tome potrebna veća brzina. Riječ je o procedurama u vezi sa sudom. Podržaćemo i druge privredne subjekte kreditnom podrškom iz IRB-a“ – najavio je Dodik, koji se nakon razgovora sa predstavnicima opštine kratko susreo i sa predstavnicima sindikata RAOP-a.

Napominjući da je sadašnja opštinska vlast zatekla probleme koji se tiču dugova na osnovu preuzetih kredita, Dodik je rekao da trenutno dospjele obaveze iznose 800.000 KM.

„Dogovoreno je da republičke i lokalne vlasti sačine program rekonstrukcije da bude olakšana finansijska održivost opštine. Srpska će kupiti emitovane obveznice opštine i tako pomoći i rasteretiti opštinske finansije“ – najavio je Dodik.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić ocijenio je kao uspješan sastanak sa predsjednikom Srpske.

„Predstavili smo predsjedniku razvojne, infrastrukturne i privredne projekte na području opštine i naišli na potpuno razumijevanje i podršku“ – istakao je Ćosić.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare