Dodik i komesar EU Štefan File danas razgovarali na Jahorini

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da zaključci briselskog sastanka lidera iz BiH sa komesarom EU Štefanom Fileom nisu neostvarivi, te da će predstavnici Srpske učiniti sve da dođe do realizacije dogovorenih zadataka u predviđenim rokovima.“Nadam se da ćemo naše obaveze ispuniti do kraja avgusta i to ne samo da u parlamentarnu proceduru uputimo izmjene Ustava BiH, nego da to i završimo“, rekao je Dodik novinarima nakon susreta sa političkim direktorom za zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova NJemačke Nikolausom Grafom Lambsdorfom.

Govoreći o Mapi puta, odnosno mehanizmu koordinacije, Dodik je rekao da je on savršeno jasno prezentovan u Briselu. „Mislim da tu ne bi trebalo da bude nikakvih dodatnih problema“, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je potvrdio svoju spremnost da aktivno radi na tim pitanjima.

„Bilo bi veoma važno da BiH do kraja godine dobije priliku da aplicira i u dogledno vrijeme i dobije kandidatski status od EU“, rekao je Dodik.

Govoreći o provođenju odluke „Sejdić-Finci“, Dodik je potvrdio spremnost Srpske da trenutno ispuni sve što traži ta odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

On je ponovio da na sastanku u Briselu nije bilo diktata EU, nego je riječ o rezultatima razgovora sa komesarom Fileom, koji su zajedo dogovoreni i na koje su predstavnici BiH pristali, jer su ih smatrali održivim.

„Odgovornost je, nesumnjivo, potpuno na nama“, zaključio je predsjednik Republike Srpske.

NJemački diplomata je istakao da je njegova zemlja, nakon briselskog sastanka lidera iz BiH sa komesarom Fileom, veoma zainteresovana da vidi kako će biti ispunjeni dogovoreni rokovi.

„Samo BiH kao država može da postane članica EU“, rekao je Lambsdorf.

Prema njegovim riječima, problemi sa kojima se BiH suočava na svom evropskom putu već su svima dugo poznati, tako da mora doći do reforme Ustava BiH.

„Nama bi bilo drago kada bi i Republika Srpska i Federacija BiH aktivno sarađivale na tom planu. BiH sebi ne može priuštiti da gubi još vremena, zbog čega se iskreno nadamo da će svi zadaci dogovoreni u Briselu biti brzo realizovani“, poručio je Lambsdorf.

On je potvrdio da će NJemačka aktivno pratiti taj proces i podržavati ga kao što aktivno podržava i rad specijalnog predstavnika EU za BiH Petera Sorensena.

Strukturalni dijalog put ka pravdi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da u BiH postoji visok stepen „usaglašenosti“ u vezi sa Strategijom za procesuiranje ratnih zločina, što će biti glavna tema predstojećeg nastavka strukturalnog dijaloga sa EU, 5. jula u Mostaru.“Ovdje je riječ o tome da želimo da ukažemo na koji se način radilo do sada, jer su nam Sud i Tužilaštvo BiH, apsolutno, utvrđivanjem različitih prioriteta pravili problem, prije svega, u vezi sa procesuiranjem onih koji su počinili ratne zločine nad Srbima“, rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

Prema njegovim riječima, sastanak u Mostaru biće prilika da se na tu činjenicu još jednom jasno ukaže.

U suprotnom, upozorava Dodik, Srpska neće dati svoju saglasnost za taj proces.

On je ponovio da evropska pitanja ne mogu da služe za modeliranje unutrašnjeg ustavnog uređenja BiH, niti da dovedu do oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj.

Dodik je potvrdio da Srpska, kada je riječ o strukturalnom dijalogu, ostaje privržena i uvažava dogovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

„Imamo strpljenja i uvažavanja prema gospođi Ešton, tako da ćemo ostati u tom dijalogu u nastojanju da popravimo stvari. Ukoliko ne uspijemo, uvijek se možemo vratiti na naše stare pozicije“, zaključio je predsjednik Srpske.

Insistirati na striktnoj primjeni bazičnog dogovora

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će poslanici i delegati SNSD-a i SDS-a u parlamentu BiH tražiti striktnu primjenu bazičnog dogovora o formiranju Savjeta ministara BiH od prije nekoliko mjeseci, koji uključuje i imenovanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH.On je novinarima na Jahorini rekao da je sjednica Predstavničkog doma, koja je zakazana za 5. jul i na kojoj se očekuje razrješenje kadrova SDA iz Savjeta ministara BiH, prilika da se analizira šta je do sada urađeno u smislu provođenja bazičnog dogovora, koji, između ostalog, predviđa i imenovanje direktora RAK-a.

„Tek kada se ispune svi uslovi, SNSD može razgovarati o novim transformacijama“, naglasio je Dodik.

Kada je riječ o o učešću SNDS-a u Vladi Federacije BiH, Dodik je rekao da to predstavlja samo realizaciju ranijeg dogovora sa HDZ–om BiH.

On je pojasnio da je u okviru tog dogovora u Vladu Republike Srpske ušao predstavnik HDZ-a, bez obzira što to nije parlamentarna stranka u Srpskoj, ali da je SNSD zauzvrat tražo jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH, u okviru kvote koju dobije HDZ.

Dodik je napomenuo da je spreman za razgovore o sličnom aranžmanu i sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom.

„Smatram da će ulazak ministra, koji živi u Federaciji, u Federalnu Vladu, a predstavnik je SNSD-a i Srbin, biti najbolja pomoć Srbima u Federaciji“, ocijenio je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare