Dodik: Biti borac – velika je čast

0

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je velika čast biti borac i da se to veoma cijeni u srpskom narodu koji je dužan da priča o svojim junacima iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dodik je istakao da Srbi moraju da znaju da mogu računati samo na svoje snage, te da je srpski narod jedini koji ima državni kapacitet na ovim prostorima.

„Ne smijemo kao narod da ćutimo o našim junacima, te da ih odbacimo samo zato što drugima ne odgovaraju i zato što leže po tamo nekim kaznionicama“, rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što će Banjaluka, zahvljajujući naporima Vlade Srpske i uprave ovog grada, uskoro dobiti centralno spomen-obilježje.

„Imamo potrebne dozvole, sredstva koja je obezbijedila Vlada i Grad, te će veoma brzo početi izgradnja ovog obilježja na jednom od najeksluzivnijih mjesta u gradu preko puta Gradske uprave“, rekao je Dodik.

On je istakao da je borba za Republiku Srpsku bila teška, kao što je to i danas, te da je Srpska veliki istorijski dobitak.

„Naša vječita dužnost je ne samo da odajemo pomen tim ljudima, nego da im budemo trajno zahvalni što su nam bili prethodnica junačke borbe u periodu Odbrambeno -otadžbinskog rata“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republiku Srpsku neki omalovažavaju i pokušavaju da joj nametnu mnogo negativnih stvari.

„Ali, naše gledanje je da je ova Republika stvorena zbog nas i naše slobode. Srpski narod se sa Republikom Srpskom vraća svom identitetu i gradi iznova svoju istoriju, prekinutu nekoliko puta“, rekao je Dodik.

Protonamjesnik Dragan Grujić istakao je na svečanoj akademiji značaj formiranja Vojske Republike Srpske /VRS/ koja je izvojevala najveću srpsku pobjedu u 20. vijeku.

„Vojska Republike Srpske je rođena iz kosovskog zavjeta i praznika Vidovdana“, naveo je Grujić u obraćanju i istakao da Kosovska bitka nikada za Srbe nije završena – ona traje i danas.

On je rekao da kosovski zavjet i Vidovdan uče da je dužnost i obaveza sjećati se onih koji su dali živote, čime im se ukazuje najveće poštovanje i najsvetiji pomen.

Grujić je naglasio da Republiku Srpsku čuva i njeguje Boračka organizacija Republike Srpske kojoj je poželio put predaka i pobjednika slavnih bitaka.

„Da čuva istrajno tekovine vojske Republike Srpske i da čuva Srpsku“, poručio je protonamjesnik Grujić.

Srpska – garant opstanka srpskog naroda

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da žrtve date za Republiku Srpsku nisu bile uzalud jer je Srpska danas garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Egić je prije početka svečane akademije povodom obilježavanja 30 godina postojanja Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ rekao da je vrijeme u kojem je nastajala ova organizacija bilo teško, neizvjesno, te obilježeno svakodnevnim oplakivanjem žrtava koje su ginule.

„Danas imamo Republiku Srpsku koju treba zajedno da čuvamo i budemo ponosni na ono što smo stvorili“, rekao je Egić novinarima.

On je istakao da će Ministarstvo nastaviti da radi na poboljšanju statusa boraca.

„Na dobrom smo putu da napravimo značajan pomak u tom pravcu. Srpska je svih ovih 30 godina napadana, borba za njen opstanak i dalje traje i moramo pokazati zajedništvo kako bismo je sačuvali“, rekao je Egić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da se ciljevi i zadaci ove organizacije sastoje u tome da odbrani tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata, Republiku Srpsku, te da se bori za prava boračkih kategorija.

„Prioritet nam je očuvanje Republike Srpske jer je to uslov opstanka srpskog naroda na ovom prostoru. To smo dužni da uradimo prema 23.000 poginulih boraca, ali i prema budućim generacijama, da im ostavimo Republiku Srpsku bolju, ljepšu i ekonomski prosperitetniju“, poručio je Ostojić.

Boračka organizacija Republike Srpske nevladina je organizacija osnovana 1993. godine koja okuplja borce Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vlada Republike Srpske utvrdila joj je u oktobru 2007. godine status organizacije od posebnog interesa za Republiku.

Osnovni cilj Boračke organizacije je očuvanje Republike Srpske, poboljšanje materijalnog i društvenog položaja boračkih kategorija i njegovanje tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare