Dodijeljene svečane nagrade na sajmu knjiga

0

ANDRIĆGRAD –  Na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu završen je Prvi sajam knjiga, koji je počeo 27. juna, a na kojem je učestvovalo oko 40 izdavača iz Republike Srpske i Srbije.
Glavno sajamsko priznanje – nagradu za izdavački poduhvat godine dobili su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za ediciju „Zlatna sova“ i Zavod za udžbenike Beograd za ediciju „Sabrana djela Branka Ćopića“.


Odlukom žirija, u čijem su sastavu sastavu bili književnici Ranko Pavlović, Ranko Risojević i profesor Mile Bjelajac, dodijeljeno je specijalno priznanje Filmskom centru Srbije iz Beograda.

Predsjednik žirija Ranko Pavlović objasnio je da je nagrada za izdavački poduhvat godine pripala Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo zbog pokretanja konkursa za nagradu „Zlatna sova“ koja je podstakla mnoge pisce da se oglase novim djelima.

„Nagrada koja je pripala Zavodu za udžbenike u Beogradu pripala je zbog edicije Branka Ćopića, čija su izdanja imala basnoslovne tiraže, a koga smo pomalo, neopravdano počeli zapostavljati“, istakao je Pavlović.

On je rekao da Sajam knjiga u Andrićgradu treba da traje i da se razvija da bi na najbolji način približili knjigu onome kome je namijenjena.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović zahvalio je organizatorima, koji su prepoznali sve što radi Zavod, prvenstveno književno stvaralaštvo „Zlatna sova“, koja je utemeljena prije četiri godine.

Ristović je rekao da će Andrićgrad biti prepoznatljiv po Sajmu knjiga, koji će u narednom periodu imati svoje mjesto u ediciji svih Sajmova koji u regionu.

Urednik Izdavačke djelatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović kaže da nisu očekivali nagradu i da mu je posebno drago što je njihov rad prepoznat i u drugim sredinama.

„Zahvalni smo žiriju i organizatoru za nagradu koju smo osvojili, za koju smatramo da je svetska, a ne lokalna“, dodao je Stojanović.

U okviru pratećeg programa Sajma knjiga u Andrićgradu, organizovan je naučni skup posvećen književnom stvaralaštvu Petra Kočića, a posebni programi posvećeni su dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno djelo i nedavno objavljene „Tri poeme“ Matiji Bećkoviću, kao i dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta Vladimiru Kecmanoviću za roman „Osama“.

Veliku pažnju posjetilaca privukla je i promocija knjige „Sećanja ćelijaša“ Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa, o kojoj su govorili nekadašnji predsjednik Urugvaja Hose Muhika, ambasador Urugvaja u Poljskoj Pablo Šajner i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Posjetiocima sajma predstavljena je bogata izdavačka djelatnost Andrićevog instituta u okviru koga su održane promocije knjiga, tribina i okruglih stolova. U galeriji „Lubarda“ održana je izložba slika Miloša Šobajića, te izložba fotografija na otvorenom prostoru Andrićgrada, autora Aleksandar Radoš.

Prvi sajam knjiga u Andrićgradu podržalo je Ministarstvo obrazovanja i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Organizator Sajma knjiga je Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare