Dodijeljene stipendije studenatima i doktorandima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković potpisao je danas ugovore sa 50 studenata kojima su dodijeljene stipendije za školsku 2017/2018. godinu, kao i sa 20 doktoranada kojima su dodijeljena sredstva za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada.
Vuković je rekao da grad Istočno Sarajevo na ovaj način pokazuje brigu prema Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, svim fakultetima, studentima i postdiplomcima.

“Ovim pokazujemo da želimo i na ovaj način da pomognemo našim fakultetima i Univerzitetu u cjelini. Dodjela stipendija ove godine obavljena je nešto kasnije nego obično jer smo čekali da opštine završe procedure oko dodjele stipendija kako bi oni studenti koji nisu dobili stipendije u svojim opštinama dobili priliku za ovu vrstu pomoći”, naveo je Vuković.

On je istakao da u gradu Istočno Sarajevo nisu željeli da politizuju ovaj događaj prije izbora, pa je i to jedan od razloga određenog kašnjenja u dodjeli stipendija.

“Žao nam je što određen broj postdiplomaca nije dobio stipendiju, ali moramo da istaknemo da je konkurisao veći broj doktoranada, koji su imali prednost prilikom odlučivanja”, kaže Vuković.

On je pojasnio da će iznos stipendije grad Istočno Sarajevo uplatiti jednokratno, odnosno da će do kraja sedmice svim studentima biti uplaćeno po 1.000 KM, a doktorandima po 500 KM za sufnansiranje naučnoistraživačkog rada.

Vuković je pozvao stipendiste da koriste svaku priliku da promovišu Univerzitet u Istočnom Sarajevu i grad Istočno Sarajevo, jer, kako je rekao, to treba da bude zajednička misija svih subjekata društva.

Student četvrte godine Opšte književnosti i bibliotekarstva Borjana Srdanović rekla je da je ovo prvi put da dobije stipendiju, zbog čega joj to predstavlja svojevrsnu nagradu za dosadašnje školovanje.

Miodrag Forcan, viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, koji završava doktorske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, izrazio je zahvalnost gradu što brine o mladima koji se usavršavaju u svojoj struci jer smatra da su oni budućnost ovog grada.

“Stipendiju ću iskoristiti da završim doktorsku disertaciju, odnosno, eksperimentalni dio završnog rada”, rekao je Forcan, dodajući da svoju budućnost vidi u Istočnom Sarajevu.

Među dobitnicima stipendija su djeca iz boračkih kategorija, kao i četvoro ovogodišnjih učenika generacije srednjih škola sa područja grada Istočno Sarajevo, koji, prema Pravilniku o stipendiranju, direktno ostvaruju pravo na stipendije.

Grad Istočno Sarajevo u budžetu za ovu godinu obezbijedio je 50.000 KM za stipendije studentima, kao i 10.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada /drugi i treći ciklus studija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments