Dobrovoljno penzijsko osiguranje zaživjelo u Srpskoj

1

BANJALUKA – Svaki deveti zaposleni u Republici Srpskoj je član Evropskog dobrovoljnog penzijskog Fonda / EPF/ koji trenutno ima više od 31.500 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos, rekli su danas u Banjaluci članovi rukovodstva ovog fonda.

Oni su tokom druženja sa predstavnicima medija u Srpskoj istakli da se ovaj broj neprekidno mijenja jer broj aktivnih članova postepeno i kontinuirano raste, što govori u prilog da takvim tempom raste i povjerenje u EPF.

„Pandemija je usporila planirani rast i razvoj, ali ga nije zaustavila. U jeku pandemije u potpunosti je sproveden i penzijski plan Vlade Republike Srpske“, naglasili su iz EPF-a.

Direktor Društva za upravljenje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak rekla je da su uloženi značajni napori da tržište Republike Srpske upoznaju o prednostima, postojanjem i načinom funkcionisanja dobrovoljnog penzijskog osiguranja u novonastalim okolnostima izazvanim epidemiološkom situacijom.

„Nastojali smo da saradnju održavamo i unapređujemo sa svim značajnim akterima, institucijama Srpske, predstavnicima lokalne samouprave i sindikatima, akademskom zajednicom, te posebno sa privatnim sektorom, koji je bio najranjiviji u ovom periodu. Možemo reći da je, uprkos pandemiji i vanrednim okolnostima u kojima smo se svi našli, dobrovoljno penzijsko osiguranje zaživjelo u Srpskoj, s tim što je pred nama i dalje dug put kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali dobrovoljnog penzijskog sistema“, naglasila je Drobnjakova.

Prosječna isplata do sada iznosi više od 400 KM, uz značajno povećanje broja i sume isplata koje Fond vrši, dok je najveći za sada isplaćeni iznos nešto više od 3.000 KM.

Izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Zdravko Zečević rekao je da je isplaćeno i više od 500 članova koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima ili su isplaćivali akumulisana sredstva nasljednicima preminulih članova, od čega samo u toku 2021. godine više od 300 članova.

Zahtjevi za isplatu najčešće se podudaraju sa odlaskom članova i u redovnu penziju, jer su tada prestajali da budu dio penzijskog plana kod poslodavaca.

NJihova iskustva su uglavnom slična, a nakon podnošenja zahtjeva zadovoljni su brzinom isplate akumulirane sume, kao i time što su bili u situaciji da štede na ovaj način.

Fokus aktivnosti Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda ostaje na širenju svijesti o potrebi štednje, informisanju javnosti o dobrovoljnoj štednji i njenim prednostima, te pružanju usluga svojim članovima.

Jedan od prioriteta je i podsticanje poslodavaca u Srpskoj koji još nisu organizovali penzijski plan za svoje zaposlene – da to učine, bez obzira na djelatnost poslovanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A vi obrcete novac!