Dobrovoljno darivanje krvi Crvenog krsta škole „Srbija“

0
arhivska fotografija
arhivska fotografija

Školska organizacija Crvenog krsta Osnovne škole „Srbija“ na Palama organizovala je u subotu 20. maja akciju dobrovoljnog darivanja krvi, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi u Bolnici Istočno Sarajevo, a povodom školske slave Svetog Ćirila i Metodija. Profesor engleskog jezika i književnosti u toj školi Marijana Krsmanović podsjetila je da se akcija organizuje već treću godinu za redom povodom 24. maja, u okviru obilježavanja Dana škole.

„Do sada smo imali uspješne akcije, kojima se odazvalo oko 30 davalaca, a toliko ih očekujemo i ove godine. Prošle godine smo imali oko 80 članova koji čine podmladak Crvenog krsta naše škole, a organizujemo i druge akcije“, rekla je ona.

Akciji su se odazvali učenici, učitelji i nastavnici te škole, kao i članovi Planinarskog društva „Jahorina“ i Udruženje navijača „Grobari“ Pale, a u saradnji sa Opštinskim odborom Crvenog krsta Pale.

Pomoćnik direktora Osnovne škole Srbija Milenko Borovčanin rekao je da škola postoji već osam godina i da tradicionalno obilježava 24. maj.

„Krv spašava život, zbog čega mi je drago da je odaziv veliki. Mi smo jedina javna ustanova koja se uopšte bavi dobrovoljnom darivanje krvi“, napomenuo je on.

Član Udruženja navijača „Grobari“ Bojan Brčkalo rekao je da se to udruženje uglavnom bazira na principima humanitarnog rada i usmjerivanja mladih ljudi ka pravim životnim ciljevima.

On je naveo da je Udruženje počelo aktivno da radi prije godinu dana i od tada se odazvalo mnogobrojnim humanitarnim akcijama, te da pomažu i starijim licima i ljudima sa slabim finansijskim stanjem.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ Milenko Vujinović rekao je da se ovakve akcije trebaju podržati, jer se nikad ne zna kome je potrebna ta dragocjena tečnost.

„Veoma često i djeci našeg udruženja je potrebna krv. Ja dajem dugi niz godina krv, nemam nikakvih posljedica sa zdravljem, tako da ne vidim razloga da to ne neko ne uradi. A soim toga to je veliko djelo“, rekao je Vujinović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare