Dobrodošlica za studente iz Italije, Egipta, Indije, Bangladeša i zemalja regiona

0

FOČA – Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović ugostio je danas studente iz Italije, Egipta i Slovenije koji na Medicinskom fakultetu u ovom gradu studiraju medicinu na engleskom jeziku.

Vukadinović je studentima poželio uspješno studiranje, pohvalivši Medicinski fakultet za novine i stalno unapređenje kvaliteta nastave.

„Medicinski fakultet radi sjajne stvari, postao je nadaleko prepoznatljiv i slobodno mogu da kažem jedan od najboljih fakulteta u našoj zemlji. Studentima smo poželjeli dobrodošlicu, želimo da im poručimo da se u Foči osjećaju kao kod kuće i da im za sve ono što im lokalna uprava može ponuditi stojimo na raspolaganju, kako njima, tako i Medicinskom fakultetu“, rekao je Vukadinović.

Student prve godine medicine na engleskom jeziku Andrea Kantu iz Italije rekao je da je srećan što je u Foči, u prelijepom ambijentu, sa sjajnim profesorima.

„LJudi su ovdje prijatni i gostoljubivi, a okolina je prelijepa, prezadovoljni smo. Uživamo u nastavi, kao i u kafićima u gradu i radujemo se ostalim iskustvima koja nas očekuju. Mjesto je zadivljujuće, sa prelijepim prirodnim atrakcijama, ali došli smo da učimo, to je naš prvi i osnovni cilj, a sve ostalo dolazi poslije“, rekao je Andrea.

Egipćanin Mohamed Nurudin je druga godina medicine na engleskom.

„Od prvog dana sam osjetio toplu dobrodošlicu i u kratkom periodu sam upoznao mnogo prijatelja. Zadovoljan sam profesorima, kvalitetom nastave i prirodom u Foči, koja je prelijepa“, rekao je Nurudin.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić kaže da je ovo prva prava generacija studenata na engleskom jeziku, jer prošle godine, zbog problema izazvanih pandemijom virusa korona, nisu mogli svim kandidatima da obezbijede vize.

On je naveo da je na prvoj godini trenutno šest studenata, a na drugoj 27, od kojih trenutno nisu svi u Foči, a njihov dolazak očekuje se uskoro.

„Prošle godine smo isprobali organizaciono sve stvari i dobro nam je poslužila da budemo spremni za ovu godinu i sada to sve ide tečno. Studenti su zadovoljni, profesori, takođe, sa ambicioznošću studenata, polažu se već prvi kolokvijumi“, rekao je Bokonjić.

On je istakao da je ovo početak zahtjevnog procesa, koji je veoma ozbiljna referenca za Medicinski fakultet.

„I dobra stvar za jednu sredinu, gdje hoćemo da pokažemo da i u manjem gradu, kao što je Foča, može da se napravi multikulturna sredina koja veoma dobro funkcioniše i koja je primjer dobre prakse. Nema takvih puno trenutno i na ovaj način neće ih biti u BiH i Republici Srpskoj“, naveo je Bokonjić.

Nastavu na engleskom jeziku drže domaći profesori i asistenti uz podršku profesora iz Beograda.

„Sve su to iskusni profesori. Naši asistenti su prijatno iznenadili posvećenošću, entuzijazmom, znanjem engelskog jezika i načinom na koji su transformisali nastavu sa srpskog na engleski jezik“, rekao je Bokonjić.

Nedeljka Ivković pomoćnik dekana za nastavu na engleskom jeziku kaže da očekuju dolazak još 13 studenata iz Jugoistočne Azije – deset iz Indije i tri iz Bangladeša, koji trenutno prate onlajn nastavu.

Ona je navela da su studenti iz inostranstva smješteni uglavnom u Studentskom domu i da su zadovoljni smještajem i ishranom.

„Naravno, izašlo im se u susret s obzirom da dolaze iz različitih regiona i u ishrani imaju različite navike, pa se za njihov jelovnik pravi posebna hrana“, rekla je Ivkovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare