Dobro investirana sredstva Razvojnog fonda

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas na Palama zadovoljstvo što su u izgradnju i opremanje zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu uložena sredstva iz Razvojnog programa Srpske.

Navodeći da je u izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta na Palama uloženo 5,2 miliona KM, Dodik je istakao da je nesumnjivo da Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Ekonomski fakultet zaslužuju ovakvu pomoć i logistiku.

“Sve ostalo je, naravno, na profesorima i studentima”, rekao je Dodik novinarima.

Konstatujući da nova zgrada Ekonomskog fakulteta predstavlja jedan od najboljih objekata ovog tipa, predsjednik Srpske je naglasio da njena izgradnja predstavlja izraz sposobnosti Srpske da i u teškom vremenu posveti pažnju obrazovanju.

“Ove godine su uložena 22 miliona KM u izgradnju i završavanje ovog i nekih drugih objekata Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ponosan sam što smo uspjeli da pokažemo našu sposobnost i realizujemo ovako važan projekat, ne samo za Pale, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, nego i cijelu Republiku”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, izgradnjom ovog objekta mladima se šalje poruka da ne idu iz Pala i Srpske. “Bio sam na nekim fakultetima u inostranstvu i ovaj objekat opremljenošću, prostorom i funkcionalošću ne zaostaje za tim fakultetima. Mislim da će ovo ohrabriti mnoge da ovdje ostanu, studiraju i trajno nađu svoje prebivalište. Republika Srpska je sigurno dobro mjesto za život”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio profesorima da ne budu sujetni i da pokažu sposobnost da okupljaju, prenesu svoje znanje i stvore najbolje kadrove. “Mislim da su svi uslovi za to ostvareni”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su sredstva Razvojnog fonda Srpske investirana i u druge objekte u ovom dijelu Republike – škole, Olimpijski centar “Jahorina”, puteve.

“U opremanje Olimpijskog centra `Jahorina` prethodnih godina smo uložili značajna sredstva. Izgradnjom puta od Lukavice do Jahorine bitno smo poboljšali komunikaciju, čime smo pokazali svoju opredijeljenost da želimo da održimo ono što jeste Olimpijski centar – strateško preduzeće na ovom prostoru”, naglasio je Dodik.

On je dodao da će vlasti Srpske učiniti sve da privuku investitore koji bi na Jahorini izgradili što bolje hotele i tako unaprijedili turističku ponudu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas sa dekanom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu LJubišom Vladušićem otvorio novoizgrađenu zgradu ovog fakulteta.

Stabilna politička situacija u Srpskoj

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na Palama da je politička situacija u Republici Srpskoj stabilna, ali da poprima karakter predizborne kampanje.
Dodik je, nakon sastanka sa Opštinskim odborom SNSD-a Pale i predsjednicima mjesnih odbora, rekao novinarima da SDS i opozicija pokušavaju da naprave situaciju što gorom, ali da ona nije takva.

On je istakao da SDS i opozicija šalju mnoge netačne podatke svom članstvu i građanstvu i prave neku vrstu iluzije, ali da je najbolje vidjeti na koji način i šta rade u opštinama gdje oni imaju vlast.

Dodik je podsjetio da je na Palama, zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske, pokrenuto niz projekata – izgradnja studentskih domova, danas je otvorena nova zgrada Ekonomskog fakulteta, a prije nekoliko mjeseci je sredstvima Vlade otvoren tunel Stambulčić.

On je dodao da je Vlada uložila novac i u Jahorinu, ali da nije čuo da je opštinska vlast išta uložila ili da je nešto uredila.

Dodik je naglasio da je SNSD na Palama dobro organizovan, u posljednjih mjesec dana je primljeno 100 novih članova, dok nema odlazaka iz stranke, te da SNSD sa svim onim što je učinjeno “čistog obraza” izlazi na predstojeće izbore.

On je podsjetio da je, zahvaljujući SNSD-u, došlo i do velike investicije vlada Srbije i Srpske u izgradnju Osnovne škole “Srbija” i da će u narednih mjesec dana biti otvorena sportska dvorana čiju izgradnju je finansirala Srbija, što govori da nisu tačne priče SDS-a da se ne ulaže tamo gdje oni imaju lokalnu vlast.

“Opština Pala je tipičan primjer da su to spekulacije, podmetanja i laži koje širi SDS i možemo da vidimo da su sve to kapitalni projekti, značajni za društveni život ove opštine i njen razvoj i dugoročnu stabilnost”, rekao je Dodik.

On je istakao da je SNSD učinio jednu važnu stvar za Istočno Sarajevo, koje je, prije nego što je SNSD bio na vlasti na republičkom nivou, bilo bezbjednosno veoma nesiguran prostor u kome su se dešavala ubistva.

“Danas je Istočno Sarajevo stabilna sredina i ljudi ovdje slobodno žive i ne zatvaraju se u pet sati popodne kako je to nekad bilo dok je SDS bio na vlasti”, naglasio je predsjednik SNSD-a.

Na pitanje da prokomentariše neusvajanje budžete u opštinama gdje je na vlasti SDS i povećanje sredstava za plate, a smanjenje za kapitalna ulaganja, Dodik je rekao da je očigledno da je SDS nerealno obećavao.

On je naglasio da je, na primjer, Bijeljina važan grad u Republici Srpskoj, ali da se tamo neracionalno troše sredstva, pa čak ni pozicija sama između sebe ne može da izglasa budžet, što govori o dramatičnim podjelama.

“To govori da nemaju kompaktnost koju prikazuju”, rekao je Dodik i dodao da će Vlada Republike Srpske, bez obzira gdje je ko na vlasti, voditi računa da se održi funkcionisanje opština i život na tom prostoru.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Boško Tomić naveo je da je na današnjem sastanku bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj, kao i o tome na koji način da se izvrše određene pripreme za predstojeće izbore, koji su vrlo važni i u kojima SNSD mora da dobije bolji rezultat nego na prethodnim.

On rekao da je Dodik čest gost na Palama, gdje je Vlada u posljednjih pet godina dala 10 godišnjih opštinskih budžeta, ali da nije siguran da na to uvijek postoji adekvatan odgovor.

Tomić je naveo da će biti još projekata koji će se na Palama otvarati i to je prilika da se vidi kako SNSD, bez obzira što nije vlast na lokalnom nivou, pomaže na sve moguće načine.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments