Dobri duh Malog Zejtinlika

0

SOKOLAC – Na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu već pet i po godina posjetioce dočekuje i ispraća crkvenjak Hrama Svete Petke – Dobrinka Ašonja /58/, koja je svojevrsni vodič kroz tešku sudbinu sarajevskih Srba tokom proteklog rata.

HRONIČAR EGZODUSA

Na ovom groblju u miru počiva 970 srpskih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dobrinka već godinama sluša priče o strašnim sudbinama ljudi koji su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma odlučili da napuste imanja i prenesu posmrtne ostatke svojih najbližih iz opština u blizini Sarajeva, koje su pripale Federaciji BiH.

Kada neki od posjetilaca uđe na kapiju ovog groblja ona na prvi pogled zaključi da li dolazi na vojnički ili civilni dio velikog kompleksa i prilazi sa željom da pomogne.

“To su posebni trenuci za najbiže srodnike. Nastojim da saslušam i pomognem koliko mogu roditeljima koji su u minulom ratu ostali bez sinova, djeci bez roditelja, braći i sestrama bez najbližih srodnika”, kaže ova žena crkvenjak u hramu na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu.

Dobrinka bi mogla danima da priča o sudbini sarajevskih Srba, koji su u egzodusu početkom 1995. sahranili svoje najmilije u februaru te godine na Sokocu. Ona ističe da želi na sve načine da širi istinu o ovom svetom mjestu, crkvi i nijemim svjedocima srpske tuge oko nje.

IKONA ZA ŽELJKA

“Otac dva poginula borca iz porodice Vanovac, iz okoline Sarajeva, dovezao je prošle godine na ovo groblje teško bolesnu suprugu koja je imala želju da posjeti grobove sinova. Izgubili su sve što su imali, sinove od 18 i 20 godina”, navodi, kao primjer, Ašonjićeva.

Ona će do kraja života pamtiti slučaj kada je jedne godine starica majka poginulog borca Željka Stankovića na Krstovdan, 27. septembra, donijela ikonu Svetog Luke, krsne slave njenog poginulog sina, i ostavila u ovom hramu.

“Kako sam joj i obećala, svake godine na Krstovdan – na dan pogibije njenog sina – prislužim svijeću za dušu poginulog srpskog borca, jer starica više ne dolazi i ne znam šta je sa njom”, napominje Dobrinka.

Često se nađe u ulozi vodiča i brojnim grupama najavljenih i nenajavljenih posjetilaca priča o ovom jedinstvenom svetilištu, o kojem bi evropska javnost trebala više da zna.

“Ima mnogo pojedinaca i grupa iz Srbije, Crne Gore, NJemačke, Amerike i Australije koji pomisle da su ovdje sahranjeni svi poginuli srpski borci u minulom ratu, poput onih na Zejtinliku u Solunu, po kojem je ovaj kompleks i dobio ime”, priča za Srnu Ašonjićeva.

POTRESNA SUDBINA MALE MIRJANE

Nedavno je posjetiocima iz Beograda pokazala spomenik devetogodišnjoj djevojčici Mirjani Dragičević iz Donje Bioče, kod Ilijaša, koju su, zlostavljali i ubili džihadisti.

“Nakon dvadesetak dana ti posjetioci su preko Udruženja novinara došli do njene majke na Han Pijesku, donijeli pomoć i ponovo posjetili grob ovog anđela”, navodi Dobrinka.

Ona redovno održava grob Dejana Lalića, Miodraga Durića i Radislava Miškovića i drugih palih boraca, prislužuje svijeće za praznike, na dan rođenja i pogibije, a na mnogim grobovima zaliva i održava cvijeće.

Grupi Francuza koji su posjetili “Mali Zejtinlik” pokazala je grobove Srba zaklanih na Čemernu, kod Ilijaša, 1992. godine, među kojima je i cijela porodica Damjanović – dvije sestre, brat i majka, dok tijelo oca nije preneseno.

“Pokazala sam im i mjesta na kojima su sahranjena po tri člana iz jedne porodice, kao što su Cvijanović iz Ilijaša, Đuričić iz Vogošće, Ćosović i Kenjić sa Ilidže i Radonja iz Istočnog Starog Grada”, navodi Ašonjićeva, koju raduje saznanje da se među stanovnicima evropskih država polako mijenja slika o građanskom ratu u BiH.

VOĐENA BOŽIJOM VOLJOM

Dobrinka ističe da je od početka rada na mjestu crkvenjaka osjetila da ne može samo da prodaje svijeće i održava hram, već da je Božija promisao dovela tu da pomaže ljudima u najtežim trenucima.

Crkva Svete Petke dio je spomen-kompleksa Vojničkog spomen-groblja “Mali Zejtinlik” na Sokocu, na kojem je sahranjeno 970 boraca Vojske Republike Srpske poginulih na području opština u okolini Sarajeva koje su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale Federaciji BiH.

Hram je izgrađen 2013, a osveštan 2015. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments