Dobra posjeta u „Noći muzeja“

0

FOČA – Muzej Stare Hercegovine u Foči sa više stalnih i gostujućih izložbi prvi put se uključio u međunarodnu manifestaciju „Noć muzeja“, otvorivši vrata posjetiocima do pola časa iza ponoći.

Program je trajao juče od 18.00 časova, a mogle su se pogledati izložbe „Foča u prošlosti“, „Fočanski period NOB-a“, „Bitka na Sutjesci“, Etnografska postavka, te gostujuća izložba „Legat Stevana i Stanislava Biničkog“ Narodnog muzeja iz Kruševca.

Posjetioci su uživali i u koncertu učenika fočanske Osnovne muzičke škole, koji su osvojili nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima u Banjaluci i Beogradu, a mogli su pogledati i kratke video zapise o muzejskim postavkama.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Branka Dragičević rekla je da je ova ustanova ranijih godina za Međunarodni dan muzeja – 18. maj priređivala posebne izložbe, a od ove godine su uvršteni u evropsku porodicu muzeja koja obilježava „Noć muzeja“.

„Prijatno nas je iznenadila velika posjeta. Nismo očekivali ovoliko posjetilaca“, rekla je Dragičevićeva.

Ona je istakla da je, pored učenika osnovnih i srednjih škola, ali i starijih Fočaka koji žele da saznaju kako se u Foči nekad živjelo, među posjetiocima sve više turista koji dolaze u Nacionalni park „Sutjeska“ ili na rafting rijekom Tarom.

„Produžili smo radno vrijeme, tako da je radnim danima muzej otvoren od 7.00 do 20.00 časova. Radimo i subotom od 10.00 do 18.00, a nedjeljom od 15.00 do 19.00 časova, jer je u tom periodu najviše turista“, rekla je Dragičevićeva.

Ona je dodala da su u prva tri i po mjeseca u ovoj godini zabilježili posjetu nešto više od 1.000 ljudi, a tek očekuju veće posjete u ljetnom periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare