Dobit od 167.000 KM

0
Igor Golić direktor ŠG

MILIĆI – Šumsko gazdinstvo /ŠG/ „Milići“ u 2017. godini postiglo je odlične poslovne rezultate, ostvarivši ukupan prihod od 2.580.000 KM i dobit od 167.000 KM, rekao je danas Srni direktor ovog preduzeća Igor Golić.

„S obzirom na kredite i druge obaveze kojima smo opterećeni, a koje smo naslijedili 2016. godine prilikom diobnog bilansa sa Šumskim gazdinstvom `Birač` iz Vlasenice, finansijski rezultat je mogao da bude znatno bolji“, rekao je Golić.

Golić je objasnio da je ovo ŠG, kada je riječ o eksploataciji, u 2017. godini realizovalo 28.650 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, ili 97 odsto planirane proizvodnje, te da je u potpunosti ispunilo plan uzgoja i zaštite šume.

On je istakao da je planirana cijena šumskih drvnih sortimenata u prošloj godini bila 78,89 KM po metru kubnom, a ostvarena je 90,56 KM po metru kubnom.

„Stručnim radom ostvarena je veća cijena od planirane za čak 11,67 KM po metru kubnom, čime rijetko koje gazdinstvo u Republici Srpskoj može da se pohvali“, rekao je Golić.

On je pojasnio da u skladu sa Zakonom o šumama prioritet pri snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima imali su lokalni drvoprerađivači, kojima su isporučivani trupci bukve, jele i smrče.

„Što se tiče trupca bukve tu imamo tri veća kupca sa područja Milića, među kojima su Kompanija `Boksit`, te preduzeća `6. maj` i `Vud- impeks`. Veći kupci trupaca jele i smrče su firme `Samatini` i `Savoks`, takođe sa područja naše opštine“, rekao je Golić.

U 2018. godini planirana je eksploatacija 29.500 metara kubnih drvnih sortimenata, te obimni šumsko-uzgojni radovi na pošumljavanju, popunjavanju i zaštiti šumskih kultura.

U milićkom Gazdinstvu su uvjereni da će i u 2018. godini poslovati uspješno, imajući u vidu veliku potražnju šumskih drvnih sortimanata na domaćem tržištu, kao i dobru organizaciju i kadrovsku strukturu preduzeća.

Gazdinstvo zapošljava 47 radnika, od kojih je petina angažovana na određeno vrijeme, a sve finansijske obaveze prema zajednici i radnicima, preduzeće ispunjava na vrijeme.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments