Do polovine aprila idejno rješenje i studija izvodljivosti za novu bolnicu Kasindo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić izjavio je Srni da resorno ministarstvo želi da najkasnije do polovine aprila dođe do konkretnog dogovora o izradi studije izvodljivosti i idejnog rješenja za novu bolnicu Kasindo u Istočnom Sarajevu.„To će nam biti dobra osnova za buduće pregovore sa korejskim partnerima, predstavnicima `K eksim` banke, koji su prihvatili da kreditiraju ovaj projekat“, rekao je Škrbić.


On je podsjetio da su pregovori sa Grčkom o obnovi paviljona „Srbija“ u bolnici Kasindo trajali dosta dugo, pa „zapali u slijepu ulicu“, zbog čega se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kada je uvidjelo da od posla sa Grcima neće biti ništa, okrenulo u drugom pravcu.

„U međuvremenu dobio sam pozitivne signale od predstavnika korejske `K eksim` banke da su spremni da finansiraju značajne infrastrukturne projekte u BiH, a posebno u Republici Srpskoj. O tome sam izvijestio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i dogovorili smo se da krenemo u aktivnosti izgradnje onih kapaciteta koji su nam najpotrebniji“, istakao je Škrbić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske nije mogao da precizira koliko će koštati izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu, ali je ponovio da Republika Srpska ima dovoljno prostora kada je riječ o novom kreditnom zaduživanju.

„Smatram da će projekat izgradnje Bolnice u Kasindolu, kao i nove bolnice u Doboju, biti značajan iskorak ka stvaranju uslova za viši nivo zdravstvene zaštite u Srpskoj“, kaže Škrbić.

Škrbić je rekao da bi uskoro trebalo da krene i nastavak izgradnje južnog krila KBC u Banjaluci vrijednosti oko 30 miliona dolara.

On je istakao da će nove bolnice biti opremljene modernom medicinskom opremom i pružiti pacijentima kvalitetniju uslugu, a biće otvoren i prostor za prijem novog stručnog kadra – ljekara i medicinskog osoblja.

U Banjaluci je 1. februara Škrbić održao sastanak sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Predragom Kovačem, načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Đosićem i direktorom Bolnice u Istočnom Sarajevu Slavkom Ždralom, na kojem je potvrđeno da se odustaje od angažmana i projekta rekonstrukcije objekta „Srbija“ u bolnici Kasindo i angažmana grčkih partnera.

Tada je dogovoreno da se krene u izradu studije izvodljivosti i idejnog rješenja za novu bolnicu u Kasindolu, po modelu bolnice u Bijeljini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare