Do kraja oktobra produžen rok za smještaj u domove

5

Studentski centar Pale produžio je do kraja oktobra rok za prijem dokumenata za smještaj studenata u domove u akademskoj 2019/2020. godini, rekao je direktor ovog centra Damjan Škipina.

Škipina je pojasnio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu odobrio dodatne rokove za polaganje ispita, čime je studentima data mogućnost da steknu uslov za upis naredne godine.

„Studentski centar omogućava svim studentima koji naknadno steknu uslov za upis godine da predaju dokumentaciju za smještaj u domovima“, naveo je Škipina.

On je naveo da je juče završen prvi konkursni rok za smještaj studenata, koji je počeo 1. septembra, te potvrdio da se, prema prvim rezultatima, prijavilo 100 brucoša i 80 studenata starijih godina koji su u julu dali uslov za narednu godinu.

„Idu septembarski i oktobarski ispitni rokovi, tako da se nadamo da ćemo do početka novembra imati kompletne rezultate“, izjavio je Škipina.

Škipina je naveo da Centar korisnicima pruža usluge smještaja i ishrane, opremljen je u skladu sa potrebama studenata i zahtjevima studentskog standarda, a na raspolaganju je 530 ležaja.

Prema njegovim riječima, studenti će biti smješteni u dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilima, internetom, toplom vodom dostupnom 24 časa, dok su im na Koranu na raspolaganju sportski tereni za košarku, fudbal i odbojku.

On je podsjetio da je u prošloj školskoj godini cijena boravka u domu iznosila 130 KM za pun pansion, koji podrazumijeva tri obroka dnevno, a cijena za ovu akademsku godinu biće, prema pravilniku resornog ministarstva, utvrđena krajem oktobra na osnovu troškova iz prethodne godine.

Škipina je pojasnio da studenti mogu da plate samo smještaj koji za redovne košta 55 KM, zatim samo hranu čija je cijena 75 KM. On je dodao da studenti koji obnavljaju godinu smještaj plaćaju 80 KM u šta je uračunato pranje veša dva puta mjesečeno.

On kaže da Studentski centar Pale nudi i jedinične cijene obroka u skladu sa potrebama studenata, te cijena doručka iznosi 0,80 KM, ručka 1,20 KM i večere 0,50 KM.

Škipina je naveo da Studentskom centru nedostaju kvalitetna čitaonica, sala za sastanke, magacinski prostor, prostorije za kulturna dešavanja, ali su u toku pregovori sa resornim ministarstvom o rješavanju tih nedostataka.

„U planu je izgradnja trećeg objekta koji bi zaokružio sve ove sadržaje koji nam nedostaju. Na taj način dobili bi moderan centar u kojem bi bio upotpunjen kompletan sadržaj domova“, ocijenio je Škipina.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Džaba produžujete kad nema studenata. Svake godine je sve manje i manje studenata, a za par godina možete ih i zatvoriti.

Zašto su napravljena čak dva objekta koja u startu nisu uključivala planirani prostor za navedene sadržaje?

Možda zato što oni koji su odlučivali o ovakvim stvarima nikad nisu imali priliku da vide kako izgleda jedan studentski dom ili kampus negdje malo dalje od…Stambolčića?

Kao da se baš mora praviti taj treći objekat, evidentno je da iz godine u godinu ima sve manje studenata, pa bi se postojeći objekti mogli malo preurediti. Od soba na prva dva sprata napraviti potrebne prostorije. Pardon, zaboravih da se onda političari ne bi mogli dovoljno novčano uklopiti kao kada se pravi od temelja.

Ако се изгради још једна зграда па и ако не буде попуњена студентима могла би се иста искористити за боравак туриста. За време летњег и зимског одмора када студент не користе своје собе, те исте собе се могу искористити за смештај туриста који немају довољно новца за хотеле или приватне аранжмане. Ако се управе студентских домови мало потруде па своју понуду пошаљу по европи као и по земљама бивше југославије могло би се нешто и зарадити.

Da, samo sto se ja sjecam druge verzije price prosle godine. Sjecam se da studenti koji su platili smjestaj za zimski period, nisu mogli koristiti isti zbog toga sto su sobe izdate turistima. Znaci ne samo profit, nego profit puta dva.