Do kraja godine voda u 100 domaćinstava

0
Do kraja godine voda u 100 domaćinstava

SOKOLAC – Na proljeće će početi završni radovi na izgradnji vodovoda za područje Sokoca, za šta je obezbijeđeno oko 200.000 KM iz budžetske rezerve Savjeta ministara, pa će do kraja građevinske sezone vodu dobiti skoro 100 domaćinstava u ovoj opštini, rečeno je nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa predstavnicima Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ i lokalne uprave.

Šarović je nakon današnjeg sastanka na Sokocu rekao novinarima da je u ovaj projekat vodosnabdijevanja velikog bezvodnog područja između opština Rogatica i Sokolac u protekle tri godine uloženo gotovo 3.000.000 KM.

„Preostalo je, prema mojoj procjeni, vrlo malo radova, i vjerujem da ih možemo sustići u ovoj godini. To je u novčanom iznosu od 700.000 do 800.000 KM“, naveo je Šarović.

On je dodao da je početna vrijednost projekta bila 4,5 miliona KM, ali da će do završetka radova njegova vrijednost biti i veća.

Šarović je istakao da će realizacijom tog projekta u ovoj godini konačno vodu za piće dobiti ukupno 800 domaćinstava na velikom bezvodnom području između Rogatice i Sokoca.

On je rekao da su u ovom projektu, osim opština Rogatica i Sokolac, učestvuju i entitetska ministarstva, međunarodne organizacije, Savjet ministara, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica zahvalio je velikim donatorima u ovom projketu, Savjetu ministara i IFAD-u u BiH, jer opštine Rogatica i Sokolac same ne bi mogle ništa uraditi.

On je rekao da se opština Sokolac udružila sa susjednom Rogaticom u rješavanju bitnog pitanja vodosnabdijevanja rubnih sela, i zahvaljujući toj ideji je za ovaj projekat više donatora obezbijedilo oko 70 odsto sredstava.

„Opština Sokolac je iz ušteda koje je imala po projektu `Snabdijevanja vodom i kanalizacija` izdvojila 700.000 KM, ali nije bilo dovoljno da riješi snabdijevanje bezvodnih rubnih sela ove dvije opštine“, naveo je Bjelica.

On je istakao da su obezbijeđena sredstva za dio vodovoda na području opštine Sokolac i da će radovi početi čim vremenski uslovi dozvole.

„Raspisaćemo javni poziv za dio radova na području opštine Sokolac koji se odnose na dio Ozerkovića i Kazmeriće, a drugi krak će voditi prema selu Vrbarje, gdje će biti izgrađen bazen od 50 metara kubnih, a potom i prema hramu na Obrtićima, zašto su obezbijeđena sredstva, cijevi, njihovo postavljanje i kopanje kanala“, naveo je Bjelica i izrazio nadu da će do kraja građevinske sezone ove godine projekat biti završen u potpunosti.

Direktor jedinice za koordinaciju projekata IFAD-a u FBiH Halil Omanović naglasio je da Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede znatno pomaže razvojne projekte u BiH, posebno u ruralnim područjima kada je riječ o unapređenju infrastrukture.

„Iz ovog dijela u ovoj godini planirano je da bude obezbijeđen dio sredstava iz IFAD-a radi realizacije ovog projekta do Banj Stijene, s tim da nastojimo da uključimo i Tursku razvojnu agenciju da bi projekat bio završen“, rekao je Omanović.

On je dodao da će u narednom periodu biti dogovorano prikupljanje sredstva od krajnjih korisnika, gdje bi oni učestvovali u realizaciji projekta u finalnom dijelu, kod priključaka vode za domaćinstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments