Do kraja decembra preventivna kampanja za mirne i bezbjedne praznike

0

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske počinje danas preventivnu kampanju „Slavi odgovorno“ čiji je cilj upoznavanje građana o mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Kampanja će trajati do 30. decembra, a imajući u vidu da se za predstojeće novogodišnje i božiće praznike očekuje pojačana nezakonita upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, policijski službenici organizovaće niz aktivnosti sa ciljem preventivnog djelovanja, saopšteno je iz MUP-a.

Kroz kontakte sa lokalnom zajednicom biće organizovani sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica, forumi za bezbjednost građana, te će se u saradnji sa nadležnim gradskim i opštinskim inspekcijskim organima preduzimati aktivnosti u cilju sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.

Iz MUP-a podsjećaju da vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva dužni to da rade u skladu sa važećim zakonskim propisima.

U cilju upozoravanja djece školskog uzrasta da „igre“ sa petardama nisu bezopasne, u osnovnim i srednjim školama biće organizovana predavanja o opasnostima koje sa sobom nosi nestručna upotreba pirotehničkih sredstava.

„Odgovornim ponašanjem i suzdržavanjem od upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, doprinesimo da predstojeći praznici prođu mirno i dostojanstveno, bez ugrožavanja ljudskih života“, navodi se u saopštenju.

Kampanju „Slavi odgovorno“ MUP Srpske organizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH /UNDP/ i Projekta „Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u BiH“ /PILLAR/, koji se realizuje u okviru inicijative „Mapa puta 2024“ za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu koji finansiraju NJemačka, Velika Britanija, Francuska, Švedska i Holandija, uz podršku EU.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare