Do kraja 2024. pet spomenika i muzej u čast Srbima stradalim u 20. vijeku

12

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas su predstavljena idejna rješenja za pet spomen-obilježja i muzej u čast stradalim Srbima tokom 20. vijeka, koji će biti postavljeni na tom području.

Idejna rješenja predstavili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Pale Jovan Katić i Boško Jugović, a spomenici i institucija kulture sjećanja biće postavljeni na području ovih lokalnih zajednica.

Ćosić je naveo da je, prema okvirnoj procjeni, za pet spomen-obilježja i jednu instituciju kulture sjećanja potrebno pet do pet i po miliona KM, mimo projektovanja za izvođenje radova, da bi bili završeni najkasnije do kraja 2024. godine.

„Za zastavu na Trebeviću bi bilo potrebno 500.000 do 800.000 KM, korigovana `Kapija Grada` bi bila oko milion KM, spomen-obilježje u Parku `Sunce` do milion KM, te 2,5 miliona za izgradnju muzeja i spomenika u Palama. Iz budžeta grada će iduće godine sigurno biti isfinansirano spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja. Računamo i na podršku Vlade Republike Srpske“, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, bilo je govora da spomen-obilježje zauzima dio Spomen-parka „Vraca“ od čega se odustalo jer je taj park područje zaštićenog nacionalnog spomenika, tu je i međuentitetska linija, a kulturom sjećanja ne želi se niko uvrijediti.

Ćosić je naveo da je dogovoreno da u Istočnom Novom Sarajevu bude spomen-obilježje stradalim civilima u 20. vijeku, odnosno stradalim civilima za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata i odbrambeno-otadžbinskog rata, da je idejno rješenje završeno, a spomenik će biti u Parku „Sunce“.

„Kao centralna će biti postavljena statua anđela visine šest do osam metara, a sa strane stepenice kojima se u nebo uzdižu Srbi. Tu su i tri zidane makete Stare crkve na Baščaršiji, Sabornog hrama i Preobraženjske crkva koje govore o kontinuitetu trajanja Srba u Sarajevu kroz vijekove“, rekao je gradonačelnik.

Ćosić je naveo da će iza zgrade buduće Muzičke akademije i Rektorata biti amfiteatar koji će biti ispod samog spomenika, dok će kod objekta Doma zdravlja biti postavljena fontana „Suza srpskih majki“.

„Radiće se i led displej, biće na samom spomen-obilježju, a prikazivaće mjesta, vrijeme i imena stradalih. U ovaj dio uključujemo stručne ljude i boračke organizacije. Završen je idejni projekat i idemo u glavno projektovanje do kraja januara i uz pomoć Vlade Republike Srpske krećemo izvođenje radova tokom iduće godine“, rekao je Ćosić.

Kad je riječ o drugom spomeniku, „Kapija Grada“, za koji je prethodna Gradska uprava izradila idejno rješenje, Ćosić je naveo da je riječ o prilično impozantnom projektu, simboličkoj poruci koja govori o izlasku Srba iz Sarajeva u Istočno Sarajevo.

Kada je u pitanju treće spomen-obilježje, Ćosić je naveo da se još radi na idejnom rješenju postavljanja ogromne zastave Republike Srpske visine 40 metara na vrhu Trebevića koja će biti lokacijski kod tornja.

Govoreći o opštini Pale, započet je rad na izgradnji Muzeja odrbambeno-otadžbinskog rata, kao instituciji kulture sjećanja.

„U investicionom ciklusu Vlade Republike Srpske tražićemo mjesto da se ovaj muzej završi u idućoj godini. Angažovali smo ljude i radi se projekat spomenika žrtvama NATO bombardovanja, koji će biti ispred muzeja i činiće jedan kompleks. Glavni idejni projekat će biti završeni do kraja janura i biti prezentovani“, rekao je Ćosić.

Na lokalitetu Goli Koran predviđeno je postavljanje spomenika radnog naziva „Oda Republici Srpskoj“, koji je sličnog karatera kao i spomenik koji će biti na lokalitetu Park „Sunca“.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Katić izjavio je da spomen-obilježje u parku neće ugroziti nijedno drvo već će taj lokalitet dodatno uljepšati.

„Kao opštinska uprava pokušaćemo uklopiti još pješačkih staza kako bi dodatno obagatili sam sadržaj. Ova spomen-obilježja su potrebna Istočnom Novom Sarajevu jer je naša moralna obaveza prema žrtvama kako proteklog odbrambeno-otadžbinskog, tako i Prvog i Drugog svjetskog rata, da se sjećanje na stradale nalazi na jednom spomen-obilježju“, naveo je Katić.

Načelnik opštine Pale Jugović ističe da je iduća godina značajna, jer je 30 godina od stvaranja Republike Srpske, a ova opština je imala posebnu ulogu zbog institucija koje su tu tada bile smještene i donosile važne odluke u procesu stvaranja Srpske.

„Sretan sam što smo napravili jedinstvenu odluku da se u Palama podignu dva spomen-obilježja i Muzej odbrambeno-otadžbisnkog rata za koji je u toku ove godine uloženo pola miliona KM. To je najbolji način da njegujemo kulturu sjećanja, već su prošle tri decenije od stvaranja Republike Srpske, a generacije koje dolaze treba da znaju na koji načni su je njihovi preci stvarali i branili“, dodao je Jugović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Neka je na sramotu paljanskom rukovodstvu, i prethodnom, pogotovu sadašnjem, što su potpuno institucionalno devalvirali i ruinirali Pale, valjda kao kaznu što je ovdje stvorena Republika Srpska!
Sve značajnije institucije, pa i ovi navedeni projekti, implentiraju se u Lukavici, dok se „mrvice“ daju Palama i što je, najgore, načelnik se time još i ponosi.

Mogli ste na Sokocu pogurati presvlacenje asfalta od Neskovic pumpe do Podromanije,više lici na dobar makadam nego na asfalt.Ako ne radi sokocana onda radi turista koji idu na Jahorinu.Dobio si moj glas pa ga eto sada iskoristi.

Cime se ovi bave i na sta bacaju ogromne pare. Ovo je stvarno preraslo u pravi cirkus.

Treba staviti dvije zastave, jednu kod Sanilenda drugu na Brusu, ako nemaju para nek zamole brata al Qasimija da ih pogura malo.

Kapija grada Istočno Sarajevo treba da se stavi na ulazima u grad a to bi bilo na ulazu u opštinu Sokolac,Trnovo i na Vracama ili tako nešta slično.

pa već kada kapije pravite, kapija na Kozijoj Ćupriji, Dobrinji i Vracama,kakva Kapija kod ,,Binga“, ali kao da ne smijete da tu stavite (više od poslovnih partnera iz FBiH). Popravite i održavajte spomenike koje imamo, niste se tu baš pokazali. Na Golom Koranu za početak uredite pješačku stazu, zabranite kvadovima i šumokradicama da uništavaju ono malo prirode koje nam je ostalo, pa onda pravite spomenike.

Ja se sve nadam da će nam neko reći da je ovo šala!

Ko zna, ali prvi april je davno bio. Mene interesuje Vaše mišljenje od svega predloženog šta Vama najviše smeta pa mislite da je ovo šala?

Marko, rado ću Vam reći šta mi smeta. Problem mi je izgled buduće kapije grada i mjesto na kojem će biti postavljena. Mislim da postoje primjereniji načini da se obilježi patnja srpskog naroda koji je napustio Sarajevo. Na ovaj način stavljamo vrlo ozbiljnu temu u negativan kontekst, Samom tim što na ovom portalu pišemo o spomeniku kao o djelu koje podsjeća na Sjevernu Koreju, jasno je da ni budućim posjetiocima grada neće biti jasna asocijacija kada vide spomenik.
Podržavam ideju da se obilježi srpsko stradanje, ali ovu potrebu za monumentalnošću ne razumijem.
Takođe, nije mi jasno kojom logikom je izabrano mjesto gdje bi trebalo da se nalazi spomenik. Zašto kapija grada u sred Lukavice? Zašto uopšte kapija grada ako obilježavamo izlazak iz Sarajeva?
Inače, u potpunosti podržavam ideju da se nešto gradi na Golom Koranu.

Slažem se, predpostavio sam da nam je sličan stav u vezi sa ovim, samo što Vi to lijepše napišete.

Ono dvoje s rukama me, ne znam sto, podsjecaju na Sjevernu Koreju,

samo sjeverna koreja srbina spasava