Do 17. avgusta zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica

4

Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključak kojim se do 17. avgusta zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica s ciljem prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva.

„Do 17. avgusta ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6.00 do 23.00 časova. Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način regulisan ovom tačkom zaključka odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj“, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se dodaje da se do tog datuma dozvoljavaju takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

„Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su je organizovati uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja virusa korona na radnom mjestu. Ovi subjekti mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo“, navodi se u Zaključku o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave, te ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su da organizuju rad tako da će na ulazu u sve službene prostorije tih organa koje pružaju usluge građanima, ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru.

Obavezno je i održavanje rastojanja između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućavanje rada šalter-sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj, primjenjuju se i nakon stupanja na snagu ovog zaključka.

Nakon stupanja na snagu zaključka primjenjuju se i Naredba o obaveznom obustavljanju rada u đačkim domovima radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja novog virusa korona, Naredba o obaveznom obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja novog virusa korona i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj.

„Ovim zaključkom stavlja se van snage Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj od 23. juna, Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj od 29. juna, Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj od 6. jula, kao i Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj od 20. jula“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Осим ако се друкче не договоримо.

Kakve veze ima koliko se ljudi okuplja kad ne testirate ni sve ljude sa simptomima a potogovu ne one bez simptoma. On moze jednim odlaskom u supermarket zaraziti 50 ljudi. Kakva je ovo mjera? O cemu se radi? Zasto kafici rade do 11? Korona radi do 11? Aloooo

Pravim svadbu sa 49 zvanica. More li to?

Rasporedis svadbu na 4-5 dana po 49 zvanice.