Đurević: Opština maksimalno pomogla registraciju hladnjače „Aleks“

0
Mladen Đurević

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je danas da je opština otvorena za saradnju sa svima, a posebno za privredne subjekte, kojima nastoji da pomogne, na zadovoljstvo svih građana i otvaranja novih radnih mjesta, te da je tako bilo i za registraciju hladnjače „Aleks“, čiji je vlasnik Boško Đerić.

Đurević je povodom izjave Đerića, koji je istakao da ima lošu saradnju sa administracijom zbog dugog čekanja upotrebne i građevinske dozvole, rekao da je opština Đeriću, kao jednom od investitora izašla maksimalno u susret i pomogla sve što je trebalo u vezi sa osnivanjem njegove djelatnosti.

„Boško Đerić sagradio je hladnjaču još 2016. godine dok je na mjestu načelnika bio Slaviša Mišković. Tadašnja administracija Đeriću nije izdala potrebnu dokumentaciju i on je još u izbornoj kampanji 2016. godine zatražio pomoć od mene i mojih saradnika, a ja sam tada još bio samo kandidat za načelnika. Ono što sam mu tada obećao i ispunio sam, a bilo je da ćemo mu pomoći oko dobijanja potrebne dokumentacije za njegov nelegalno izgrađeni objekat“, istakao je Đurević.

On je dodao da je Đerić firmu registrovao tek 7. juna 2016. godine, a da se 18. oktobra 2016. godine obratio opštini, odnosno Odjeljenju za urbanizam sa zahtjevom za legalizaciju objekta.

„Zahtjev za legalizaciju je podnesen 18. oktobra 2016. godine. Načelnik urbanizma i ostali načelnici u novom mandatu su preuzeli funkciju tek 1. decembra 2016. godine, a 29. decembra Odjeljenje za urbanizam je zatražilo od Đerića da izvrši dopunu predmeta, jer zahtjev koji je podnesen nije bio kompletan i trebalo je izvršiti dopunu predmeta“, naveo je Đurević.

Prema njegovim riječima, „31. januara 2017. godine, on je dobio rješenje o privremenom zadržavanju objekta zato što je objekat izgrađen na tuđem zemljištu sa privatnim licem sa kojim je imao sklopljen ugovor o zajedničkoj saradnji“.

Đerić je rekao da mu je opština izdala rješenje o privremnom zadržavanju objekta, nakon čega je stekao uslove da podnese zahtjev za upotrebnu dozvoju.

„Odjeljenje za urbanizam udovoljilo je njegovom usmenom zahtjevu za dopunu predmeta i produžilo rok za dopunu predmeta. Tek 23. marta 2017.godine on dobija vodnu dozvolu koju izdaju `Vode Republike Srpske`, a 2. juna protivpožarnu saglasnost koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Odjeljenje za urbanizam je 6. juna imenovalo komisiju za upotrebnu dozvolu, a 24. jula izdalo upotrebnu dozvolu“, istakao je Đurević.

On je dodao da je Đerić više puta dolazio lično u kabinet načelnika, a u urbanizam bezbroj puta i da je uvijek dobijao potrebnu podršku i od urbanizma i svih zaposlenih u opštini.

Đurević je naveo da je Đerić uredno pozivan na Privrednu konferenciju, na kojoj je prisustvovao, te da je promovisana i njegova hladnjača u filmovima opštine Višegrad.

„Opština Višegrad je za razliku od prethodnog perioda otvorena za sve ljude koji žele da ulažu u Višegrad, a u 2017. i krajem 2016. godine u Višegradu je registrovano pet novih preduzeća“, rekao je Đurević.

On je dodao da su vrata opštine uvijek širom otvorena za Boška Đerića i da je opština pored svega što je iznio otvorena ne samo prema njemu nego prema svima koji žele u Višegradu da pokrenu svoj biznis.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Aleksandar Đukanović rekao je da je Đerić uvijek dočekan veoma srdačno i da je dobio sve upute kako treba da postupa prilikom izgradnje objekta.

„U momentu podnošenja zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta imali smo u postupku preko 300 zahtjeva za legalizaciju. S obzirom da se radi o investicionom projektu uzet je prioritet kod gospodina Đerića, kojem nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sve što je odjeljenje u tom momentu moglo da uradi prema zakonu jeste da privremeno zadrži objekat do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

„Saglasnost na mjere od normativne zaštite koje izdaje MUP dobio je 2. juna 2017. godine, a već 6. juna formirana je komisija, tako da je Odjeljenje izdalo i upotrebnu dozvolu privremeno zadržanog objekta, kao i samo rješenje o privremenom zadržavanju objekta“, istakao je Đukanović.

On je dodao da je od Đerića dobijao niz uvreda, ali da to ostavlja po strani i radi profesionalno.

Vlasnik hladnjače „Aleks“ Boško Đerić rekao je da je opština Višegrad napravila problem, zbog neznanja o izdavanju potrebnih dozvola.

„Da nije bilo ljudi iz Banjaluke, ne bih dobio dozvole. Čekajući to, izgubio sam 100.000 evra, jer sam izgubio prava na podsticaje, na povrat PDV-a“, istakao je Đerić.

On je dodao da je građevinsku dozvolu dobio početkom 2017. godine, a da je upotrebnu dozvolu dobio u julu.

„Sada imam potrebnu dokumentaciju potrebnu za rad, ali mi je žao što imam, jer sam izgubio mnogo para, a to mi nije trebalo“, naveo je Đerić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments