Djela sa Jahorine na otvaranju – „Sarajevske zime“

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina“ organizuje izložbu likovnih djela nastalih od 2003. do 2014. godine u okviru programa Internacionalnog festivala „Sarajevska zima 2015“.

Izložba će biti postavljena u Galeriji „Kolegijum artistikum“ u Sarajevu.

„Otvaranje izložbe je u subotu, 7. februara, u 19.00 časova kada ćemo likovnoj publici sa zadovoljstvom predstaviti više od 100 umjetničkih djela iz fundusa Kolonije, prvenstveno ulja na platnu velikog i malog formata, kao i akvarela, grafika, te skulptura izrađenih u drvetu, kamenu i terakoti“, rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić.

On je najavio da će u prisustvu velikog broja poklonika likovne umjetnosti i prijatelja Kolonije, među kojima će biti ambasadori zemalja iz kojih su umjetnici dolazili na Jahorinu, biti promovisan i Katalog „ART simpozijum Jahorina 2003 – 2014.“.

Savić je naveo da Katalog, osim popisa učesnika i fotografija njihovih djela, sadrži i riječi likovnih kritičara koji su u proteklih 12 godina vrednovali rad ove jedinstvene internacionalne kulturne manifestacije, na čijem se čelu Umjetničkog savjeta nalazi akademik Milivoje Unković, jedan od glavnih selektora Kolonije.

Likovni kritičar iz Sarajeva Vojsilav Vujanović rekao je Srni da ovaj simpozijum asocira „na drevne gozbe koje svoje korijene vuku još iz antičkih vremena“.

„Godine su proticale jedna za drugom. I svaka je donosila nove vrijednosti, ‘gozba’ je bivala sve obilnija. Vrlo brzo je Lazo Savić našao način kojim je počeo proširivati prostor sa kojeg su pristizali novi umjetnici. Granice bivše zamlje su postajale tijesne, njegov interes se počeo širiti meridijanima i sa tih meridijana su pristizali novi umjetnici – od Japana pa do Španije, Irske, Bugarske, Turske, Rusije, Egipta, Italije, Mađarske, Francuske, Norveške, Holandije, Češke, Engleske, Kanade, Amerike…“, istakao je Vujanović.

On je ocijenio da je Kolonija poprimila izraziti internacionalni karakter.

„Od 2010. godine Kolonija dobija još jedan impuls: organizator se odlučuje na intenciju upravo umjetničkog selektora Milivoja Unkovića da se umjetnicima predloži zajednička tema – Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format. Bio je to, kako je rekla Vidosava Grandić, istoričar umjetnosti iz Banjaluke, ‘povratak štafelajne slike u likovnu umjetnost`“, istakao je Vujanović.

On je dodao da su tokom proteklih 12 saziva umjetnici upražnjavali gotovo sve vidove likovnog iskaza – od crteža, fotografije, akvarela i pastela do grafika, ulja i skulptura.

I dok je, pojašnjava Vujanović, akvarel, uglavnom, prožet poetskom mekoćom i lirskim transparencijama, ulje je omogućavalo umjetniku da svoju sondu spušta u dubine smisaonosti čovjekove opstojnosti i da slici daju najsloženije vidove kompozicione strukturiranosti. Boja se kretala od monohromije do razbujalog kolorizma. Nekoliko djela visoke umjetničke vrijednosti ostvareno je u grafičkom slogu.

Vujanović veoma zapaženim cijeni i učešće vajara iz cijelog svijeta, koji su „odškrinuli vrata“ Savićevoj ideji da na Jahorini napravi galeriju monumentalnih skulptura na otvorenom, što bi dalo novi poseban sjaj ovoj olimpijskoj planini.

Likovni kritičar iz Banjaluke Vidosaav Grandić poručila je da je „u velikom ateljeu prirode“ u proteklih dvanaest saziva „Art simpozijuma Jahorina“ okupila brojne stvaralačke individualnosti u plemenitoj misiji: razumjeti i produžiti impulse prirode.

„Kroz prepoznavanje poetičkih srodnosti i odabiranje raznovrsnih likovnih izraza, brojni umjetnici iz cijelog sveta su, u simbiozi životnih, filozofskih i duhovnih stvaralačkih načela, na slike i skulpture, utisnuli pečat vlastite kreacije. Na taj način gradili su jedan krajnje specifičan poetološki most koji je povezao po dvije kulture i dvije tradicije, one koje donose sa sobom iz svojih matičnih sredina sa onim koje su otkrivali kroz svoj boravak na Jahorini“, zapisala je Grandićeva u Katalogu koji će pratiti otvaranje izložbe „ART simpozijuma Jahorina“ u Sarajevu.

Istoričar umjetnosti iz Beograda Ivona Rajačić Barandovski rekla je Srni da „ako neka manifestacija traje više od decenije, skreće pažnju“.

„Kada se to dešava sa manifestacijom iz oblasti kulture, znači da je podstiču i održavaju neki posebni ljudi: istrajni, odlučni, čvrsti. U slučaju međunarodne umetničke kolonije ‘Art simpozijum Jahorina’, duša celog projekta je Lazo Savić, večiti entuzijasta i iskreni zaljubljenik u umetnost koji je svoj stvaralački potencijal usmerio u život i kvalitet ovog kontinuiranog umetničkog poduhvata“, naglasila je ona.

Prema njenoj ocjeni, jednostavnost, dobrota i gostoljubivost ljudi, pozitivna energija i neodoljiva ljepota prirode čine magiju umjetničke kolonije „Art simpozijum Jahorina“.

O toj ljubavi i povjerenju, ističe ona, svjedoče na desetine ozbiljnih umjetničkih djela postavljenih u eksterijeru ili na posebnim izložbama u raznim gradovima i galerijskim prostorima.

„Art simpozijum Jahorina“, osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare