Djeci sunca potreban bolji specijalni program inkluzije

0

Djeca sa Daunovim sindromom su djeca sunca koja znaju da pruže ljubav i za njih je u okviru inkluzije potreban malo bolji specijalni program, rekla je Srni penzionisani defektolog u Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala Azra Salihodžić.

„Inkluzije su jako bitne i treba da imaju defektologa, logopeda, psihologa, pedagoga i socijalnog radnika jer je to tim bez kojeg se ne može. Socijalni radnik ne treba samo da sjedi već da izlazi na teren i vidi gdje i kako žive ta djeca, pomognu i da od društva traže da im se više da“, naglasila je Salihodžićeva za Srnu.

Ona je istakla da inkluzije treba da imaju malo bolji specijalni program za ovu djecu i da ih treba bolje pripremiti za školu jer im se malo posvećuje pažnja i malo daje.

„Nijedno dijete nije kao dijete sa Daunovim sindromom – toliko osjećaju, znaju, vole, uvijek nasmijana kao sunce“, istakla je Salihodžićeva.

Prema njenim riječima, djeca sa Daunovim sindromom se rađaju sa manama srca, najčešće sa nižim koeficijentom inteligencije, ali sa njima se može dosta toga postići kada se radi sa ljubavlju i posveti pažnja.

Mnogi od njih lijepo crtaju, pišu, mogu da obavljaju kućne poslove, rade kao i sva ostala djeca, kaže Salihodžićeva i dodaje da se kod Daunovog sindroma treba stalno proces radnje obnavljati da ne bi zaboravljali jer im je motorika jako slaba.

Najstariji volonter i roditelj Udruženja „Sunce“ Pale Mira Vujinović rekla je da je u udruženju pet članova sa Daunovim sindromom različitih godina, te da zna za još jedno lice na području Pala koje vrlo lijepo funkcioniše, ali da nikad nije bilo njihov član.

„Za njih mogu da kažem da su senzibilna, topla djeca, rijetkost da su agresivna, nauče osnovne radnje onoliko koliko mogu. Bitno je da budu prihvaćeni u sredini“, naglasila je Vujinovićeva.

Ona je podsjetila da u Srpskoj ima lijepih primjera kao onaj u Tesliću gdje je 15 osoba sa Daunovim sindromom na jednom simpozijumu posluživalo goste, konobarisalo.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom obilježava se 21. marta jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri hromozoma umjesto dva na dvadest prvom hromozomskom paru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare