Đakon Ilić : „Kamen vodenični“ podijeliti cijeloj crkvi

0

FOČA – Film „Kamen vodenični“, koji su snimili studenti Bogoslovskog fakulteta u Foči, veoma je hrabar poduhvat jer je obuhvatio sve „vruće teme“ Crkve, rekao je pravoslavni režiser đakon Nenad Ilić.

Film je večeras prikazan na tribini o hrišćanskom filmu na Bogoslovskom fakultetu u Foči.

„Kamen vodenični“ ukazuje da je suština hrišćanstva u činjenju dobrih djela, a ne u primjeni narodnih običaja ili crkvenih obreda, te na komičan način kritikuju negativne pojave u crkvi.

Đakon Ilić, koji je pisac i dramaturg, pohvalio je film „Kamen vodenični“ koji smatra veoma dragocjenim i inspirativnIM za hrišćanstvo.

„Prva asocijacija dok sam ga gledao bila je da ga odmah treba podeliti po crkvama da se odgleda posle liturgije, da se iskreno popriča“, rekao je Ilić.

Đakon Ilić je istakao da se studenti kroz film odupiru sve prisutnijoj malodušnosti i bježanju od suočavanja sa problemima.

„Konačno da vidim mlade ljude koji ne žele da se povlače, nego imaju ideju da se za početak smeju našim slabostima i zabludama, pa da onda prosto požele nešto više od toga“, kaže Ilić.

Prema njegovim riječima, i u Crkvi su prisutni malograđanština i forma, što je ponižavajuće, a Crkva nosi veliku odgovornost i ne bi smjela dozvoliti da bude malograđanska insitucija.

Đakon Ilić je poručio da čovjek, ako hoće da se bori sa licemjerstvom, prvo mora da prizna sopstveno licemjerstvo.

Članovima dramske sekcije đakon Ilić je poželio da ne odustanu od ideala, kojima teže u ovom filmu.

„Oni će u životu prvenstvo da se bave bogoslovskim naukama, a ovaj izlet u filmsku zonu neočekivano je uspešno izveden. Najvažnije je da ne odustanu od tog iskrenog pogleda na svet. Ako uspeju da ostanu sa tim, oni će doneti mnogo koristi i našoj crkvi i našem narodu i neka im je Bog na pomoći“, poručio je Ilić.

Đakon Ilić je autor romana „Carigradski drum“ i jedan je od vodećih stvaralaca savremene pravoslavne kulture.

Film je snimljen u Foči, a u njemu je prikazana rasprava o tome ko je veći i bolji vjernik, pri čemu se insistira na formalnostima, a zanemaruje suština vjere.

Na jednoj strani je predsjednik crkvenog odbora koji vjeru tumači kroz narodne običaje i poistovjećuje je sa pripadnošću naciji, a na drugoj vjernici koji su se pogordili, ne videći uopšte svoje, a ukazujući stalno na tuđe greške.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare