Đaci iz Srpske i FBiH u NP „Sutjeska“ stiču nova znanja

0
Đaci iz Srpske i FBiH u NP

FOČA – Na Tjentištu je danas počeo petodnevni ljetni kamp „Sutjeska 2017 – dajmo šansu budućnosti“, na kome učestvuje 180 učenika i nastavnika iz dvije fočanske i četiri osnovne škole iz Bosansko-podrinjskog kantona.

Na kampu, koji se uz finansijsku podršku Ambasade SAD u BiH održava drugu godinu zaredom, djeca će imati razne kreativne radionice o filmu, plesu, glumi, prikupljaće biljke za herbarijum i insekte za isektarijum, a biće organizovani izleti i obilazak najljepših predjela Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Pedagog Osnovne škole /OŠ/ „Ustikolina“ iz opštine Foča-Ustikolina Alema Bajrović kaže da djeci ovakvi susreti i druženja mnogo znače.

„Osim zabavnih, edukativnih i sportskih sadržaja, imaćemo i interaktivne radionice o toleranciji i nenasilnom rješavanju konflikta. Djeci su svakako najzanimljiviji izleti u prašumu Perućica, na Prijevor podno Maglića i na zelengorska jezera gdje iz konkretnih primjera uče i o prirodi, ali i istoriji i kulturi naših naroda“, rekla je Bajrovićeva.

Nastavnik istorije Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Foče Bojan Davidović kaže da djeca imaju priliku da se druže sa vršnjacima iz drugih škola i da sklapaju prijateljstva.

„Ostaju i kasnije u kontaktu, preko društvenih mreža. Ovaj kamp je odlična ideja“, naveo je Davidović.

Učiteljica Dragana Rašević iz fočanske OŠ „Veselin Masleša“ ističe da je kamp spoj lijepog i korisnog.

„Ovakve prirodne ljepote nigdje ne mogu vidjeti. Na Magliću i Zelengori prikupljaće biljke, koje će presovati za herbarijum, a nastavnici biologije će im pomoći da raznim hvataljkama prikupe insekte za insektarijum, koji će ostati u Nacionalnom parku kao naš poklon i suvenir“, rekla je Raševićeva.

Koordinator projekta u ime Nacionalnog parka „Sutjeska“ Mirjana Radović navela je da je međuetnički kamp model koji mogu da slijede sve škole u BiH, te da se u ovoj ustanovi nadaju da će kamp postati tradicionalan i da će iz godinu u godinu rasti.

„Cilj je da se djeca iz Republike Srpske i FBiH okupe na jednom mjestu, da upoznaju Nacinalni park, da se uče toleranciji, ali i zaštiti životne sredine“, rekla je Radovićeva.

Savjetnik za obrazovanje u Ambasadi SAD u BiH Rahela DŽidić kaže da sa ponosom sponzorišu ovakve kampove.

„Ove godine imako deset ovakvih kampova u BiH i namijenjeni su za uspostavljanje veza između obrazovnih institucija i mladih ljudi, da bi što bolje iskoristili prirodne ljepote koje imaju. Koliko je prošlogodišnji kamp bio uspješan najbolje govori činjenica da su i ove godine svi željeli ponovo da dođu, da su tražili više mjesta“, rekla je DŽidićeva.

Ukupna vrijednost projekta je 31.535 dolara, od čega su sredstva Ambasade SAD-a 29.440, dook dio od 2.095 dolara sufinansira NP „Sutjeska“.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare