Đaci iz Crkvenih Vodica kod Obilića dobili paketiće iz Srpske

0

OBILIĆ – Učenici Osnovne škole /OŠ/ „Dositej Obradović“ u Crkvenim Vodicama kod Obilića, njih 45, uključujući i predškolce, jutros je dobilo novogodišnje paketiće – poklone koje su u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji prikupili učenici 70 osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske.

U poruci u ime Odbora predsjednik Milorad Arlov je djeci poželio miran san i srećne nadolazeće praznike, u želji da ih svake naredne godine dočekuju i slave i miru u svojim domovima, sa svojim roditeljima i nastavnicima.

Direktor ove škole Igor Maksimović zahvalio je djeci, nastavnicima i ljudima dobre volje iz Republike Srpske.

„Oni su slanjem novogodišnjih paketića našim učenicima dali do znanja da nisu sami“, izjavio je Srni Maksimović.

Školu pohađa 45 djece iz izolovanih sela Crkvene Vodice i Janjine Vode koja se, oslonjena na po ubistvu srpskih rudara poznatom albanskom uporištu Belaćevac, nalaze na udaljenosti od oko pet kilometara od centra Obilića.

Djeca nastavu pohađaju u multietničkom školskom objektu u prijepodnevnoj smjeni i svoje učionice i školsko dvorište napuštaju najkasnije u 11.00 časova, budući da u 11.30 časova školsko zvono oglašava početak nastave za albanske đake, koji nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva prosvjete u privremenoj vladi Kosova.

„Iako se nastava odvija po smenama, do sada nismo imali bilo kakav incident, ali to znači da svi mi prosvetni radnici zajedno sa roditeljima posebnu pažnju posvećujemo kako bezbednosti, tako i vaspitanju dece, sa naglaskom da moraju shvatiti da su im određena prava, posebno zadržavanje posle časova u školskom dvorištu, onemogućena“, rekao je Maksimović.

Ivica Marković, čije dvije djevojčice pohađaju nastavu u ovoj školi, kaže da je teško biti roditelj srpskoj djeci u ovim selima.

„Od kuće do škole, udaljene svega stotinjak metara, kćerkice ispraćam i sačekujem posle časova. Sa prvim zalaskom sunca ne izlaze iz kuće ukoliko nisam u mogućnosti da budem s njima“, rekao je Marković i podsjetio da je do povlačenja srpske vojske i policije juna 1999. godine u ovim selima živjelo oko 1.000 Srba.

U Crkvenim Vodicama i Janjinim Vodama nije bilo domaćinstva iz kojeg svi odrasli ili punoljetni nisu radili u termoelektrani „Obilić“ ili na „Kopovima“, a danas su, kako ističe Marković, vrata tih giganata za Srbe zatvorena.

„Jedan jedini Srbin nije zasposlen u tim firmama. Svi, odnosno gotovo 5.000 zaposlenih Srba su proterani i danas je jedan deo njih angažovan po centralnoj Srbiji, što dodatno podstiče raseljavanje. Međutim, naša upornost da uz pomoć države opstanemo na svome uticala je da je raseljavanje stalo i da u selu nema prodaje imanja“, naveo je Marković.

Prosvjetni radnici, zastrašeni dešavanjima na sjeveru Kosova i Metohije, strahuju od moguće odmazde albanskih ekstremista i zato uglas apeluju na sve ljude dobre volje, posebno na zvaničnike Euleksa i Kfora da povećaju, ako ne stalno, onda barem povremeno prisustvo i posjete kako bi se spokoj i kakav-takav miran život očuvali u ovim selima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare