Divlji patak s Miljacke

0

Divlja patka poznata i kao gluhara, vrsta je patke koja nastanjuje umjerena i subtropska područja Sjeverne Amerike, Evrope, Azije i Australije. Ova patka je vjerovatno i najpoznatija od svih pataka.

Mužjak divlje patke na glavi i vratu ima tamnozeleno perje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu. Prsa su mu smeđe boje, a trbuh i donja strana krila svijetlosivi. Kratko repno perje je bijelo. Dva srednja repna pera zavinuta su u kovrčice. Kljun je žut i sa strane nazubljen.

Ženka je pokrivena neuglednim svijetlosmeđim i tamnosmeđim perjem koje ima zaštitnu ulogu. Narandžaste kratke noge među prstima imaju široke plivaće kožice.

Vrlo brzo leti i dobro pliva. Naraste do 58 centimetara. Nastanjuje gusto obrasle obale vodotoka i jezera, bara i močvara, a zimi je uz obrasle obale ušća rijeka. Hrani se biljnom hranom, ali jede i vodene kukce, žabe i ribe.

Na tlu uz vodu gradi gnijezdo u zaklonu, često u području stabla ili u duplji. Ženka snese do 13 svijetlozelenkastih jaja na kojima sjedi i kasnije se brine za male potrkušce. Živi u čitavoj Europi, a samo najsjevernija područja zimi napušta i seli u susjedna južnija. Česta je ptica, lovi se i vještački uzgaja.

Fotografije patka u prilogu su napravljene u regulisanom koritu rijeke Miljacke u centru Pala. Nakon obilnih padavina Miljacka je čistija nego inače, a ovakve životinjske vrste, kao i mnoge druge ne bi bile rijetka pojava da se o rijeci vodi više računa.

(www.palelive.com / Wikipedia)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare