Desetkovane košnice

0

Pčelari podno Romanije i Jahorine imaju pune ruke posla, jer poslije teške zime, praćene izuzetno niskim temperaturama i obilnim snježnim pokrivačem, koji još nije potpuno ni okopnio na obroncima ovih planina, moraju što prije sanirati nastale štete u pčelinjacima.

Sekretar Udruženja pčelara na području opštine Pale, Momčilo Ćosović, kaže da su radovi na pčelinjacima u punom jeku, te da se na sve načine nastoje prevazići teškoće. Ipak, kaže, stanje nije alarmantno.

– Možemo reći da je stanje dosta bolje nego što smo zimus očekivali, jer je stradalo između 20 i 30 odsto pčelinjih društava. Ima slučajeva gdje je šteta i veća, ali i pčelinjaka u kojima ni ovakva zima nije ostavila ozbiljnije posljedice – objašnjava Ćosović.

Naglašava da će Udruženje nastojati da nađe način da se pomogne pčelarima koji su pretrpjeli najveće štete, kako bi u narednom periodu bili u mogućnosti da nastave proizvodnju meda u planiranom obimu.

– Uvijek smo pokazivali međusobno razumijevanje i solidarnost, a i uloga svakog udruženja je da rješava probleme svog članstva. Nastojaćemo da zajedničkim snagama bar u nekoj mjeri pomognemo onima koji su se zimus suočili s najvećim poteškoćama – kaže Ćosović. Ističe da će im dobro doći i podsticajna sredstva koja je u smislu unapređenja pčelarstva u ovogodišnjem budžetu predvidjela Opština Pale, a za čiju dodjelu će konkretnim projektom aplicirati i Udruženje.

– Predviđena je dodjela podsticajnih sredstava u iznosu od šest hiljada KM, a naša namjera je da se to iskoristi za nabavku ekoloških preparata kojima se suzbija pojava varoe – objašnjava Ćosović.

Kako je i prošla godina po pitanju prinosa meda u Palama bila dosta bolja nego u većini drugih krajeva u Srpskoj, gdje je proizvodnja znatno podbacila, u ovdašnjoj asocijaciji pčelara se nadaju da će i u 2012. godini imati razloga za zadovoljstvo i tržištu ponuditi solidne količine meda vrhunskog kvaliteta.

Zaključno sa novembrom prošle godine na području Pala registrovan je 141 pčelar i 1.185 pčelinjih društava.

Izrađen pčelinji katastar

Udruženje pčelara Pale, koje okuplja pedesetak članova, izradilo je jesenas i katastar pčelinjaka na području opštine, a cijela aktivnost sprovedena je sa ciljem da se na jednom mjestu objedine svi podaci koji su potrebni da bi se preciznije planirale i pratile brojne aktivnosti.

Program izrade katastra pčelinjaka podržala je i Razvojna agencija Istočnog Sarajeva sa 3.600 KM.

(www.palelive.com / Fokus / SŠ)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare