Delegacija Sežane u posjeti opštini Zvornik

0

ZVORNIK – Opština Zvornik i Opština Sežana u Sloveniji imaju najveće mogućnosti saradnje u oblastima kulture i obrazovanja, rekao je danas u Zvorniku gradonačelnik Sežane Davorin Terčon koji je u okviru dvodnevne posjete opštini Zvornik predvodio delegaciju Sežane.

Poslije sastanka sa zamjenikom načelnika opštine Zvornik Danijelom Dragičevićem, Terčon je istakao na konferenciji za novinare da saradnja može ići i u drugim oblastima.

Jedan oblik saradnje svakako može biti pri korišćenju evropskih fondova i u tom smislu moram reći da opština Sežana ima jako intenzivne odnose sa mnogo opština u različitim zemljama Evropske Unije, ponajviše sa opštinama na području bivše Jugoslavije i Italije i već imamo neka iskustva na tom području. Dotakli smo se i mogućnosti privredne saradnje, ali privredni subjekti najprije treba sami da uspostavljaju kontakte – rekao je Terčon.

Dragičević je saopštio da je osnovna ideja saradnje da se potpiše Protokol o bratimljenju dvije opštine.

Naša ideja i cilj je da ovu saradnju proširimo na kulturne, privredne i druge oblasti. Nakon ove posjete, do kraja godine nastojaćemo da uzvratimo posjetu, a krajnji cilj je da potpišemo Protokol o bratimljenju naših opština – istakao je Dragičević.

On je dodao i da Opština Sežana ima dosta primjera dobre prakse koji mogu značiti i Opštini Zvornik, prije svega u oblasti apliciranja prema predpristupnim fondovima Evropske unije. Prije susreta na nivou opštinskih rukovodstava saradnju su uspostavile škole „Srećko Kosovel“ iz Sežane i zvornička Gimnazija i srednja stručna škola „Petar Kočić“ još 2008. godine i današnji susret ide u pravci nadgradnje te saradnje.

Mi već duže vrijeme imamo kontakte sa administartivnom službom opštine Zvornik i konačno je došlo do našeg prvog susreta koji nadgrađuje ovu dobru saradnju koju su škole uspostavile – istakao je Terčon.

Tokom današnje posjete predstavnici Sežane upoznali su se sa našom opštinom i kroz obilazak Fabrike vode „Vivia“, Narodne biblioteke i muzejske zbirke, Turističke organizacije, Gimnazije i srednje stručne škole „Petar Kočić“, dok je do kraja dana planiran i obilazak Đurđevgrada i Doma omladine.

(www.palelive.com / www.zvornikdanas.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare