Delegacija opštine Sokolac kod patrijarha srpskog Irineja: Iskušenja je moguće prevazići samo zajedn

0

SOKOLAC / BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej primio je u utorak 20.03.2013. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelicu sa saradnicima.


Prijemu su prisustvovali i potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić, arhijerejski zamjenik – protojerej stavrofor Boris Banduka, koji se u delegaciji našao po blagoslovu njegovog visokogpreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i zamjenika mitropolita Nikolaja – episkopa zahumsko – hercegovačkog Grigorija i načelnica Odjeljenja za opštu upravu opštine Sokolac Ljiljana Damjanović.

Razgovaralo se o akutelnostima u oblasti duhovnog života u Republici Srskoj i drugim pitanjima vezanim za  život stanovništva na području Grada Istočno Sarajevo i Srpske.

PrijemPatrijarhIrinej18032014 2

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica  upoznao je patrijarha sa naporima koji se čine da se očuva Republika Srpska u sastavu BiH, u vrijeme pokušaja revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Konstantno se  pokušava  revidirati Dejtonski mirovni sporazum, urušiti institucije Republike Srpske. Riječ je o pokušajima čiji je krajnji cilj ukidanje Republike Srpske. Naš narod vjeruje u Srpsku pravoslavnu crkvu i ona mu daje snagu da istraje i odoli svim  iskušenjima. Kadri smo sačuvati Republiku Srpsku. Naša lokalna zajednica uvijek je spremna pružiti pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To svjedoče i brojni objekti čiju je izgradnju pomagala opština Sokolac – rekao je Bjelica.

PrijemPatrijarhIrinej18032014 3

Patrijarh Irinej se interesovao za stanje u oblasti školstva u Srpskoj, o čemu je  govorila potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić.

– U Srpskoj postoje dva jaka univerziteta – u Banja Luci i Istočnom Sarajevu. Tu je i Bogosolovski  fakultet u Foči, jedna izuzetno važna visokoškolska  ustanova.  Zahvalni smo duboko Srbiji za pomoć u oblasti školstva, jer se mnogo naših srednjoškolaca i studenata  školuje u Srbiji, kojima su obezbijeđeni veoma povoljni uslovi. Veliki broj  profesora, poznatih naučnih radnika iz Srbije predaje na fakultetima u Srpskoj – istakla je Božićeva i podsjetila na probleme koji prate zdravstvenu zaštitu stanovništva u Srpskoj.

PrijemPatrijarhIrinej18032014 4

– Dolaze  ljekari iz Srbije da pomognu u liječenju na klinikama u Srpskoj, ali veoma je  teško pacijentima iz Republike Srpske koji, zbog vrste bolesti, ne mogu dobiti odgovarajući tretman u našim zdravstvenim ustanovama, obezbijediti liječenje u zdravstvenim centrima u Srbiji. Razlog – velika dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske prema srbijanskom Fondu – podsjetila je potpredsjednica Narodne skupštine Srpske.

Protojerej-stavrofor Boris Banduka govorio je o zaslugama mitropolita Nikolaja u obnovi porušenih hramova na prostoru Federacije BiH, povratku sveštenstva u obnovljenje hramove, izgradnji novih crkava i podizanju kvaliteta nastave u vjerskim školama.

PrijemPatrijarhIrinej18032014 5

Njegova svetost patrijarh srpski Irinij ljubazno se odazvao na molbu novinara  i govorio o dugogodišnjem prijateljstvu sa mitropolitom dabrobosanskim Nikolajem.

– Bio sam nekoliko puta u Sokocu. Mitropolit Nikolaj je moj školski  drug, istina nešto stariji. Naše prijateljstvo traje još iz školskih dana, a  nakon  toga i u toku službovanja u crkvi. Tri godine smo zajedno stanovali. Bio sam u Prizrenu, gdje je on završio Bogosloviju, i ja takođe. Naše su veze vrlo bliske i traju decenijama. Odavno pratim sve što  je mitropolit činio, kako u Beogradu,  Krki, Australiji, a naročito  kao mitropolit dabrobosanski – rekao je patrijarh Irinej.

PrijemPatrijarhIrinej18032014 6

Njegova svetost posebno se osvrnuo na  iskušenja sa kojima živi srpski narod.

– Svi smo u velikim iskušenjima, a ona se, prema mom mišljenju, mogu prevazići i savladati samo jedinstvom srpskog naroda. Srbija i Republika Srpska moraju uložiti pozitivnu energiju, trud i rad, ujediniti se oko zajedničkih ciljeva. Samo tako mogu se  izazovi i iskušenja nadvladati, prevazići, na dobrobit našeg naroda – kazao je  patrijarh.

Vođa delegacije opštine Sokolac – načelnik Bjelica izrazio je spremnost da opština Sokolac pomogne izgradnju crkve brvnare u Beogradu, hrama koji će biti posvećen Prepodobnoj mati Angelini Srpskoj. Dar Sokoca i Romanije biće drvena građa, rečeno je danas.

PrijemPatrijarhIrinej18032014 9

Naravno, patrijarh Irinej je zahvalio Romanijcima na ovom plemenitom činu.

– Romanijci daruju ono što je njima Bog darovao, a to je šumsko blago, bez kojeg nema zdravlja i života. Hvala im što će nam pomoći da izgradimo jedan divni drveni hram, što ćemo Beogradu predstaviti ljepotu drvenog hrama, koji će biti atrakcija za ovaj grad. Beograđani će imati priliku da vide ljepotu hrama, koji će podsjećati na brojne bogomolje  koje su postojale u minulim vijekovima diljem naše Srbije. Hvala na razmijevanju  i doprinosu Republike Srpske svojoj majci Srbiji.  Nadamo se da će Srbija da  uzvrati dobrom, da se oduži, poveže sa svojim narodom Republici Srpskoj, ali i sa  narodom našim  koji se, sticajem prilika,  nalazi na  raznim kontinentima i u brojnim državama, čime bi se osnažila svijest o svom porijeklu, zajedništvu duhovnom, nacionalnom i crkvenom –  riječi su  njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

PrijemPatrijarhIrinej18032014 8

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica uručio je patrijarhu Irineju vrijednu umjetničku sliku, rad sokolačkog slikara Rajka Ćajića. Patrijarhu je, u ime  mitropolita Nikolaja, ikonu Čajničke Krasnice uručio protojerej-stavrofor Boris Banduka. I domaćini su  gostima uzvratili darovima.

Nakon prijema kod  njegove svetosti patrijarha srpskog  Irineja, delegacija opštine Sokolac  posjetila je Muzej Srpske pravoslavne crkve, koji je otvoren 31. maja prošle godine, čiji eksponati predstavljaju duhovno nasljeđe srpskog naroda i duhovno stvaralaštvo  od trinaestog vijeka do danas. I posjeta  Sabornom  hramu Svetog Arhanđela Mihaila, ostaće u trajnom sjećanju, kao i ono što je doživljeno prilikom posjete Manastiru Rakovica, u čijoj porti je sahranjen blaženopočivši patrijarh Pavle.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments