Delegacija iz Niša u posjeti Gradskoj upravi Istočno Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman sa saradnicima ugostio je danas delegaciju Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije i gradske opštine Crveni krst iz Niša sa kojom je razgovarao o budućoj saradnji dva grada i dva bratska naroda.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem potpisivanju sporazuma o bratimljenju Istočnog Sarajeva i Niša, saopšteno je iz Gradske uprave.

Koroman je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom, naglasivši da se Nišlije i građani juga Srbije sa posebnim senzibilitetom i emocijom odnose prema građanima Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, u šta se i sam uvjerio prilikom posjete tom gradu.

On je istakao da su sarajevski Srbi dva puta stradali tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, prvi put, početkom devedesetih, kada su počeli da se bore za slobodu, braneći svoje porodice i život, a drugi put, kada su, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, morali da napuste svoja vjekovna ognjišta.

„O stradanju Srba na području sarajevsko-romanijske regije svjedoči groblje `Mali Zejtinlik` na Sokocu, koje za građane Istočnog Sarajeva predstavlja sveto mjesto, na kojem je su sahranjeni poginuli borci i civila ovog kraja. Na tom području trebalo bi da bude izgrađena spomen-kapela u kojoj bi se našle fotografije sa imenima svih stradalih, kao i dokumenta koja svjedoče o tragičnim ratnim događajima“, naglasio je Koroman, dodajući da je za srpski narod najvažnije da sačuva istinu i jedinstvo.

Iz niške delegacije zahvalili su za toplu dobrodošlicu, navodeći da se u Istočom Sarajevu osjećaju kao kod kuće, te izrazili nadu da će saradnja dva grada biti proširena na oblasti obrazovanja, sporta i kulture.

Gosti iz Niša i predstavnici Skupštine grada Istočno Sarajevo, prije sastanka u Gradskoj upravi, položili su vijence na spomen-bistu doktoru Miodragu Laziću u Parku velikana u Istočnom Novom Sarajevu.

Delegacija iz Niša boravi u opštini Istočna Ilidža povodom manifestacije „4. avgust – da se ne zaboravi“, gdje će večeras prisustvovati završnom dijelu programa i koncertu na kojem će nastupiti Kulturno-umjetničko društvo „Abrašević“ iz Niša.

Tokom boravka u Istočnom Sarajevu, niška delegacija posjetiće opštine Trnovo i Pale, kao i Vojničko spomen-groblje „Mali Zejtinlik“ na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare