Delegacija FAO posjetila Centar za poljoprivredu na Sokocu

0
Delegacija FAO posjetila Centar za poljoprivredu na Sokocu

SOKOLAC – Predstavnici Organizacije UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH posjetili su danas Centar za razvoj poljoprivrede na Sokocu i sa predstavnicima lokalne uprave razgovarali o nastavku procesa njegove revitalizacije za koju su potrebna dva miliona evra.

Centar za unapređenje poljoprivrede na Sokocu zajednički je projekat Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opštine Sokolac, Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta Srpske.

Cilj je da se oživi proizvodnja ovog centra koji bi se bavio organskom poljoprivrednom proizvodnjom, edukacijom poljoprivrednika i služio kao naučna baza za studente i istraživače.

Agrarni ekonomista iz organizacije FAO Vlado Pijunović rekao je novinarima da su, prema urađenoj strategiji, za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu potrebna oko dva miliona evra, te naveo da je veliki dio sredstava i obezbijeđen, a ostalo će pristizati postepeno.

Pijunović je naglasio da će realizacija ovog značajnog projekta trajati oko tri godine.

“Jedan dio je već urađen, nešto opreme je nabavljeno za centar na Sokocu, a slijedi rekonstrukcija građevinskih objekata, oprema laboratorija i sve ostalo”, naveo je Pijunović.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da lokalna uprava već pet godina radi na projektu revitalizacije Centra za unapređenje poljoprivrede na Sokocu, uz široku podršku zajednice.

On je najavio da predstoji dosta aktivnosti na revitalizaciji Centra koji će biti jezgro razvoja poljoprivrede u brdsko-planinskom području, uz mogućnost saradnje sa pretpristupnim fondovima EU.

“Ovo je primjer kako se može sarađivati sa svim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama i kako se dolazi do cilja”, istakao je Bjelica.

Predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković rekao je novinarima da Organizacija UN za hranu i poljoprivredu želi da u BiH sa oko šest miliona dolara podrži određene aktivnosti, te dodao da su neki projekti i sredstva već na raspolaganju.

“Saglasili smo se da razvoj i revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede na Sokocu bude zajednički prioritet FAO i Ministarstva”, izjavio je Nešković.

On je naglasio da organizacija FAO ima ogromno znanje i iskustvo u upravljanju prirodnim resursima, a područje koje su dana posjetili bogato je prirodnim resursima koje treba staviti u funkciju.

Nešković je istakao da Centar za unapređenje poljoprivrede treba da bude prepoznatljiv, ne samo u okvirima Srpske i BiH, već i regionalno, što je i predviđeno njegovom revitalizacijom.

Predstavnik FAO Juriko Šoći rekla je novinarima da je FAO danas sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaključio i parafirao okvirni program za BiH, što će pomoći u daljem radu ove organizacije u BiH.

“FAO je organizacija koja se zasniva na globalno stečenim znanjima i sa tog aspekta ovaj centar na Sokocu je za nas veoma interesantan zato što će vjerovatno biti mjesto gdje će se razmjenjivati informacije, znanja i iskustva, ne samo na lokalnom nivou, već i regionalno”, izjavila je Šoći.

Ona je dodala da se FAO u BiH u posljednje vrijeme fokusirao na pitanja pružanja tehničke pomoći, uzgoju usjeva, smanjivanju rizika od katastrofa, prilagođavanju klimatskim promjenama i zaštiti okoline.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Novak Motika izrazio je zadovoljstvo što je međunarodna organizacija FAO prepoznala resurse u opštini Sokolac i što daje podršku da budu iskorišćeni za dobro ljudi koji žive na ovom području.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području otvoren je početkom osamdesetih godina na Majdanima kod Sokoca, kao svojevrstan poljoprivredni institut, ali je u poratnim godinama prestao sa radom.

Na njegovoj revitalizaciji, koju je podržao i FAO, radi se već pet godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments