Definisani starteški ciljevi za izradu strategije o šumarstvu

1

Osnovni strateški ciljevi za izradu strategije razvoja šumarstva Republike Srpske od 2022. do 2032. godine su povećanje šumskih površina, poboljšanje kvaliteta šuma, multifunkcionalnost i povećanje površine zaštićenih šuma.

Profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Zoran Govedar rekao je Srni da su ciljevi i razvoj biodivirziteta, povećanje finansijskih sredstava i ekonomskog razvoja šumarstva, te jačanje odnosa sa javnošću.

„Svaki cilj ima svoje prioritete, ali i set predloženih mjera za realizaciju ciljeva, a sve s ciljem da se na kraju može izvršti valorizacija ukupne realizacije“, rekao je Govedar koji je na Jahorini učestvovao na seminaru „Smjernice za strategiju razvoja šumarstva Srpske 2022-2032. godina“.

On je naveo da smjernice treba da pruže osnovu za izradu strategije za razvoj šumrstva i šumarskog sektora Republike Srspke u narednih 10 godina.

„Prethodna strategija je istekla prošle godine i, kako je propisano Zakonom o šumama Republike Srpske, potrebno je uraditi novu“, rekao je Govedar.

On je dodao da se strategija oslanja na osnovni princip održivog razvoja šumarstva i multifunkcionalnosti šuma.

Govedar je naveo da je tokom izrade smjernica fokus bio na domaćim i međunarodnim legislativama, zakonskim i podzakonskim aktima i međunarodnim konvencijama.

Današnji seminar organizuju Šumarski fakultet iz Banjaluke i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

sjetili se kad smo ostali i bez sume i bez vode