Deficit u budžetu opštine 3.675.120 KM

1

SOKOLAC – Na sjednici Skupštine opštine Sokolac većinom glasova nije prihvaćena odluka o izvršenju budžeta opštine za prošlu godinu zbog deficita od 3.657.120 KM, kao ni izvještaj o radu načelnika opštine za prošlu godinu.

Ukupna budžetska sredstva opštine Sokolac planirana rebalansom za 2020. godinu od 11.670.360 KM, realizovana su 9.817.160 KM, što je 84 odsto u odnosu na plan.

Ukupni realizovani budžetski rashodi i izdaci u prošloj godini su 12.384.300 KM, što je 106 odsto u odnosu na planirane, navedeno je u obrazloženju o izvršenju budžeta.

Šef kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić rekao je novinarima da skupštinska većina nije podržala izvršenje budžeta opštine za prošlu godinu zbog iskazanog deficita jer su željeli da skrenu pažnju načelniku opštine na nedomaćinsko poslovanje i na “probijanje” raznih stavki u budžetu i pored dva/tri rebalansa prošle godine.

On je istakao da odbornici skupštinske većine načelniku najviše zamjeraju na velikom broju zaposlenih u administrativnoj službi opštine i preduzećima čiji je Skupština osnivač, te na “prenaduvanosti” stavki, kao što je izrada projekta “Gradske kuće”, na šta su odbornici ovog kluba već duže vrijeme skretali pažnju.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je logično da nova skupštinska većina ne podrži izvještaj prethodne skupštinske većine, te dodao da je rasprava vođena u tolerantnoj atmosferi.

Bjelica tvrdi da je deficit oko 2,5 miliona KM, od čega su neizmirene obaveze prema radnicima i jedan dio neizmirenih obaveza za doprinose.

On je podsjetio da su odborici na pretprošloj sjednici Skupštine opštine jednoglasno usvojili prijedlog da se ide u reprogram i da je već reprogramirano 1.300.000 KM doprinosa.

Bjelica je naveo da opština ima još obaveza prema dobavljačima i da su od početka godine izmirli više od 300.000 KM, te dodao da je za ovu godinu ostalo da se riješi još 1.000.000 KM tih sredstava.

On je negirao navode skupštinske većine da je opština kreditno prezadužena, te naglasio da je opština Sokolac zadužena 16 odsto.

“Vjerovatno će se morati raditi nešto u lokalnoj upravi kada je u pitanju dio materije iz budžetskog poslovanja i rada lokalne uprave”, rekao je Bjelica.

Tokom skupštinskog zasjedanja, koje je danas trajalo skoro 12 časova, odbornici skupštinske većine nisu prihvatili ni izvještaj o radu u prošloj i plan rada za ovu godinu Doma zdravlja “Dr LJubomir Ćeranić”, ustanove za kulturu “Pero Kosorić”, javnog preduzeća “Info centar” i Sportsko-rekreativnog centra Sokolac.

Na dopunu za narednu sjednicu vraćeni su izvještaji o radu u prošloj godini Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i javnog komunalnog preduzeća “Sokolac”, a usvojeni su izvještaji za prošlu i planovi rada za ovu godinu Narodne bibliteke Sokolac, Turističke organizacije Sokolac, Centra za socijalni rad i Opštinskog štaba civilne zaštite.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Sada kad skupstinska većina postavi svoje direktore sve će biti bolje.A mozda i gore ali će se izvjestaji usvajati.Daj Boze da se srbi slože.