Davidovićeva obećala veću podršku za karate

0

FOČA – Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović obećala je danas u Foči, na prvenstvu Republike Srpske u karateu, veću podršku ovom borilačkom sportu.„Karate federacije su objedinjene, a karate je postao i olimpijski sport, tako da sigurno u budućnosti može računati na veću podršku ministarstva i Vlade Srpske“, rekla je Davidovićeva Srni.

Prvenstvo Republike Srpske u karateu za sportiste do 13 godina starosti, okupilo je danas u Foči 440 takmičara iz 36 klubova.

Potpredsjednik Karate saveza Republike Srpske Milorad Marković istakao je da su ujedinjenjem karatea u Srpskoj, ali i u BiH, stečeni dobri preduslovi za razvoj ovog sporta.

„Ovo izgleda impresivno, kvalitet je odličan i smatram da će u narednih nekoliko godina Srpska biti vodeća u karateu u čitavom regionu. Karate je jedan od najmasovnijih sportova i mislim da je jedini sport koji Srpskoj i BiH može donijeti olimpijsku medalju“, naglasio je Marković.

On kaže da „živi u nadi“ da će se konačno u skupštinskim klupama naći Zakon o sportu kojim bi bili riješeni problemi finansiranja, a da do tada mora da zahvali roditeljima koji izdvajaju najmanje 80 odsto potrebnog novca.

Sportski direktor Karate saveza Republike Srpske Rajko Radulović rekao je da masovnost ovog takmičenja, ali i uslovi u prostranoj i prirodno osvijetljenoj fočanskoj Dvorani, oduševljavaju.

„Imamo odlične takmičare koji će svoj kvalitet sigurno potvrditi i na državnom takmičenju za 15 dana“, naveo je Radulović.

On kaže da je potrebno uložiti mnogo više novca u ovaj sport na svim nivoima, kako bi karatisti iz Srpske uspjeli da ostvare olimpijsku normu na međunarodnim takmičenjima.

„Nadam se da ćemo 2020. godine na prvoj karate Olimpijadi imati predstavnike iz BiH, ali pored kvalitetnog rada u klubovima i entitetskim savezima, glavni uslov je novac. Ukoliko iza ovog sporta `stanu` ministarstva i vlade, onda se može očekivati učešće i neka od medalja jer je BiH jedna od boljih reprezentacija u svijetu“, istakao je Radulović.

Trinaestogodišnji karatista bijeljinskog kluba „Unsu“ Uroš Radan, koji je dvostruki šampion BiH i dvostruki vicešampion Balkana, kaže da mu je životna želja nastup na Olimpijskim igrama.

„Nastaviću da vrijedno treniram i da se trudim. Moj veliki san je da nastupim za reprezentaciju na Olimpijadi i da osvojim medalju“, rekao je Uroš.

Trener fočanskog Karate kluba „Nipon“ Ognjen Bodiroga naglasio je da su se kao domaćini potrudili da sve funkcioniše besprijekorno.

„Svi su prezadovoljni organizacijom i mislim da je Foča potpuno opravdala povjerenje da organizuje jedno ovako zahtjevno takmičenje, sa velikim brojem učesnika“, dodao je Bodiroga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare