Davidović: Jedno od 100 djece sa poteškoćama u razvoju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da u Srpskoj živi jedan odsto djece sa poteškoćama u razvoju.

„To znači da je jedno od 100 djece sa poteškoćama u razvoju“, navela je Davidovićeva i dodala da je u cijelom svijetu zabilježen porast broja djece sa poteškoćama u razvoju.

Prije početka konferencije „Položaj porodica djece sa poteškoćama u razvoju u Republici Srpskoj“, koja je organizovana u okviru Nedjelje djeteta, Davidovićeva je rekla novinarima da sistematski treba rješavati probleme sa kojima se susreću porodice djece sa poteškoćama u razvoju.

Ona je istakla da Ministarstvo porodice, omladine i sporta podržava organizacije koje se bave i pružaju podršku djeci sa posebnim potrebama, a Ministarstvo prosvjete i kulture angažuje i plaća asistente koji su potrebni djeci sa poteškoćama u razvoju, na osnovu zahtjeva koje šalju škole i predškolske ustanove.

Ona je naglasila da je resorno ministarstvo ove godine odobrilo rad za 195 asistenata za djecu sa poteškoćama u razvoju, a prošle godine 135.

„Različita su ministarstva koja pružaju podršku djeci sa smetnjama u razvoju i mislim da to Republika Srpska radi dobro, ali da uvijek može i treba bolje“, rekla je Davidovićeva.

Ona je navela da ova djeca treba da imaju stručnu podršku defektologa, logopeda i psihijatra.

Davidovićeva kaže da je u Banjaluci kupljena kuća iz donatorskih sredstava, u kojoj će biti angažovani najbolji specijalisti i stručnjaci, i da će predstavljati centar u kojem će boraviti porodice sa djecom koja imaju smetnje u razvoju, kako bi na vrijeme bila određena dijagnoza.

Direktor Centra „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ Banjaluka i roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju Željka Perišić istakla je da porodicama koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju nedostaje podrška kompletnog sistema, uključujući i socijalni, obrazovni i zdravstveni sistem.

„Sistem u kojem živimo nije prilagođen porodicama sa djecom sa poteškoćama u razvoju i insistiraćemo na uvezivanju zdravstvenog i socijalnog sistema, a nakon toga i obrazovnog, kako roditelj, kada se suoči sa dijagnozom, ne luta sam i ne traži pomoć po društvenim mrežama ili od drugih roditelja, već da ima ustanovu i sistem gdje može da se obrati“, naglasila je Perišićeva.

Ona je rekla da Centar okuplja 101 porodicu iz Banjaluke i okolnih mjesta i gradova, te da najveći problem imaju porodice u ruralnim područjima.

Direktor Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala Milenko Vujinović kaže da je potrebno razgovarati o položaju porodica djece sa posebnim potrebama i o tome na koji način im pomoći.

„Mi imamo 11 odsto naših porodica u kojima su zaposlena oba roditelja, 33 odsto ima zaposlenog jednog roditelja ili je u penziji, a sve ostale porodice nemaju izvor prihoda“, rekao je Vujinović.

On je naveo da Udruženje trenutno okuplja 59 članova i njihovih porodica, ali da je, kako kaže, to jedna trećina porodica koje su odlučile da se jave.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare