„Dani Srpske u Srbiji“ od 22. do 29. septembra u 11 gradova Srbije

0

BEOGRAD – Tradicionalna manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji po deveti put, počeće u srijedu, 22. septembra, u Beogradu, a završiće se 29. septembra u Novom Sadu, najavio je danas u Beogradu direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je učestvovao i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, istakao da će ove godine manifestacija biti organizovana u ukupno 11 gradova u Srbiji, i to, osim Beograda i Novog Sada, i u Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Šidu, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Subotici i Nišu.

Cicović je naveo da će tokom osam dana trajanja manifestacije biti organizovane i dvije velike promocije investicionih potencijala poslovnih slobodnih zona Republike Srpske – 22. septembra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a druga, 29. septembra u Privrednoj komori Vojvodine.

Cicović je najavio i susrete gradova iz Republike Srpske sa zbratimljenim opštinama i gradovima u Srbiji, ali i nova bratimljenja, i naveo da će, kao i do sada, publici u Srbiji bi predstaveni i umjetnički programi – šest pozorišnih predstava za odrasle i jedna za djecu, pet koncerata ozbiljne, zabavne i rok muzike i jedan književni program.

„Želimo da i ove godine na neposredna način predstavimo ono što čini Republika Srpska danas, a to je privreda sa dobrim potencijalima za saradnju sa privrednim subjektima iz Srbije i dobrim uslovima za novo investiranje“, rekao je Cicović.

On je naveo da će i ove godine biti predstavljena turistička ponuda Republike Srpske – od Jahorine preko raftinga na Tari i Vrbasu, do banjskog turizma i mogućnosti zajedničkog nastupa Srbije i Republike Srpske na turističkim sajmovima u Evropi i svijetu.

Turistički potencijali kojima Republika Srpska raspolaže biće predstavljeni tokom cijelog trajanja manifestacije, i to po dva dana u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

Cicović je naveo da će u okviru predstavljanja kulturno-umjetničkog stvaralaštva, ove godine biti organizovane predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske 23. septembra u Novom Sadu i Dječjeg pozorišta Republike Srpske, 27. septembra u Nišu.

„Tu su i predstave Gradskog pozorišta iz Trebinja u Zrenjaninu i prijedorskog pozorišta u Kikindi 26. septembra, koa i banjalučkog Studentskog pozorišta u Kragujevcu 25. septembra, a prvi put na manifestaciji nastupiće i bijeljinsko pozorište predstavom u Kruševcu 23. septembra, dok će u Kraljevu, 24. septembra biti izvedena predstava Kulturnog centra Istočnog Sarajeva“, naveo je Cicović.

Muzički programi počeće koncertom Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, 22. septembra na svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije u režiji Dragana Elčića, a tokom manifestacije biče organizovani i nastupi etno grupe „Iv““ iz Doboja „Katera“ iz Istočnog Sarajeva i „Trag“ iz Banjaluke, kao i grupa „One tri“ iz Banjaluke.

U književnom programu je veče pjesnika Gorana Vračara i romanopisca Željka Pržulja iz Istočnog Sarajeva, koji će na zahtjev publike u Subotici nastupiti u tom gradu 28. septembra u Srpskom klturnom centru „Sveti Sava“ u 19.00 časova.

„Vjerujem da ćemo i ove godine manifestacijom ispuniti očekivanja i onih koji će ove godine prvi put biti sa nama, a i poslati jasnu poruku o nikad prečem jedinstvu srpskog naroda i očuvanju narodnog jedisntva i slobode“, rekao je Cicović.

On je podsjetio da će slijedeće godine, kada Republika Srpska obilježava 30 godina postojanja, biti i jubilarna, deseta godina za „Dane Srpske u Srbiji“.

Cicović je pozvao građane Srbije da, poštujući sve epidemiološke mjere, dođu na manifestaciju i napomenuo da je ulaz slobodan.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je posebno predstavljanje poslovnih i slobodnih zona Republike Srpske u okviru manifestacije, koje će biti organizovane u privrednim komorama u Beogradu i Novom Sadu, gdje bi trebalo da učestvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

„Srbija je naš najznačajni spoljnotrgovinski partner, a i najznačajniji investitori dolaze iz Srbije, tako da očekujemo još veću i značajniju podršku Srbije“, rekao je Klokić.

Prema njegovim riječima, poseban akcenat će se staviti na regiju Podrinja, a biće predstavljene i poslovne i slobodne zone četiri velika grada Republike Srpske – Prijedora, Gradiška, Zvornika i Trebinja.

„Najviše rukovodstvo Srbije i Republike Srpske definišu sve strateške projekte i kada je u pitanju infrastruktura i energetski projekti koje realizujemo, tako da je značajno da se i na ovakvoj manifestaciji predstavi dosadašnja saradnja između dvije republike i da pokažemo jedinstvo koje bilo u proteklom periodu i naglasimo da ono mora biti još snažnije i jače u narednom periodu“, poručio je Klokić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments