Dani Kinoteke Republike Srpske u Palama

0

Dvadeset godina postojanja filmskog arhiva Republike Srpske biće obilježena manifestacijom „Dani Kinoteke Republike Srpske“ koja će biti održana od 25. do 29. juna na Palama.

„Manifestacija `Dani Kinoteke` prilika je da se podsjetimo na stvaranje filmskog arhiva i filmske produkcije Republike Srpske koja je u to vrijeme u okviru `Srna filma` iznjedrila značajna filmska ostvarenja, nagrađivana i prikazivana na brojnim međunarodnim festivalima ovog žanra, čak i u vrijeme potpune medijske blokade i sankcija prema Republici Srpskoj“, rekao je direktor „Kinoteke“ Milovan Pandurević na konferenciji za novinare na Palama.

Prema njegovim riječima, u okviru „Dana Kinoteke“ biće prikazana revija srpskih i jugoslovenskih filmova i to 15 dokumentarnih i tri igrana filma srpske produkcije.

Predsjednik Upravnog odbora „Kinoteke“ Željko Stojanović rekao je da je „Kinoteka Republike Srpske“ čuvar filmovanih i video dokumenata o stvaranju i bitisanju Srpske.

„Od 2009. godine `Kinoteka` ima status republičke javne ustanove koja teži da unaprijedi svoj rad. `Kinoteka` mora prevazići oblike i obrise republičkog nivoa i izaći na međunarodni, te uspostaviti saradnju sa sličnim ustanovama u svijetu“, naglasio je Stojanović.

Manifestacija „Dani Kinoteke Republike Srpske“ biće otvorena 25. juna u 18.00 časova u Kulutrnom centru Pale kada će biti održan svečani program u okviru kojeg će biti riječi o filmskom arhivu od „Srna filma“ do „Kinoteke“.

Prema programu manifestacije, iste večeri u 19.30 časova u Galeriji „Cekovića kuća“ biće otvorena izložba filmskih plakata „Stotinu godina srpskog igranog filma“ .

Od 26. do 28. juna u Kulturnom centru biće prikazana revija srpskog dokumentarnog i igranog filma. Projekcije su predviđene u večernjim terminima od 19.00 i od 20.30 časova.

U pratećem programu manifestacije u Arhivu „Kinoteke Republike Srpske“ u Jahorinskom potoku na Palama biće organizovan „LJetni filmski kampus“ – program za studente umjetničkih akademija Banjalučkog univerziteta, Slobomir P Univerziteta i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Oy3iGiZeR-I}

U programu će učestvovati eminentni stručnjaci iz oblasti filma, dramaturgije i filmske montaže.

Kinoteka Republike Srpske je republička ustanova kulture čija je osnovna djelatnost filmska arhivistika. Osnovana je početkom 2009. godine odlukom Vlade Republike Srpske kao ustanova od posebnog interesa za Republiku, kada je zvanično prestala sa radom djelatnost „Srna filma“ čiji je Kinoteka pravni sljedbenik.

Prethodno,kinotečka djelatnost odvijala se u okviru „Srna filma“, javnog filmskog preduzeća Republike Srpske, osnovanog 1992. godine s ciljem da se prikupi i trajno sačuva arhivski filmski materijal u vezi sa neposrednim ratnim dešavanjima na prostoru Republike Srpske, BiH i širim srpskim prostorima, iz čega je izrasla i dokumentarna produkcija „Srna filma“, prve i godinama jedine producentske kuće u Srpskoj.

Filmski fond Kinoteke Republike Srpske danas raspolaže vrijednom zbirkom igranih filmova (više od 1.000 naslova) na 35 i 16 milimetara, kako jugoslovenske, tako i inostrane produkcije, uglavnom novijeg perioda – druga polovina 20. vijeka.

U filmski fond Kinoteke Republike Srpske ulazi i zbirka od više stotina dokumentarnih filmova na 16 i 35 milimetara, nastalih na prostoru bivše Jugoslavije od 1945. do 1991. godine, te oko 300 negativa,različiti arhivski filmski materijali,filmski žurnali, te velika kolekcija video zapisa na beta, SVHS i VHS standardima, digitalni zapisi, tonski i magnetofonski zapisi.

Značajan dio fonda čini i kompletna arhivska filmska građa nastala tokom rada „Srna filma“ od 1992. do 2008. godine, kao i cjelokupna dokumentarna produkcija prve producentske kuće u RS. Većina filmova iz produkcije „Srna filma“ osvojila je brojne nagrade i priznanja na festivalima dokumentarnog filma izvan granice Srpske i time promovisala kulturno stvaralaštvo Republike Srpske i u najtežim ratnim vremenima. Tu su i dokumentarci drugih producenata iz Republike Srpske.

Kinoteka Republike Srpske posjeduje i zavidnu kolekciju muzejski vrijednih eksponata filmske tehnike, te pratećeg filmskog materijala.

Program:

26. jun 2012. (utorak)
Kulturni centar

19.00 h Ciklus Srpski igrani film

Svetli Grobovi 1957.
Prvi padež čovek 1964.
Pečat 1965.
Nije Lako biti mali 1965.
Iskazi i ćutanja 1979.

20.00 h Ciklus Igrani film
Ko to tamo peva 1980.

27. jun 2012. (srijeda)
Kulturni centar

20.00 h Ciklus Istorija, kultura, umjetnost

Rađanje naše kinematografije 1961.
Trube Dragačeva 1961.
Kamen, boje, vekovi 1965.
220 volti 1967.
Tajna večera 1969.

21.00 h Ciklus Igrani film

Sjećaš li se Doli Bel? 1981.

28. jun 2012. (četvrtak)
Kulturni centar

19.00 h Ciklus Biografski film

Vuk Karadžić 1968.
Nadežda Petrović 1968.
Mihajlo Petrović Alas 1968.
Legenda o Stefanu Dečanskom 1970.
Sećanje na ženu ratnika Milanka Savića 1970.

20.30 h Ciklus Igrani film

Život je lep 1985.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare