Dani Duška Trifunovića: Rajko Petrov Nogo ovogodišnji laureat

0

Pjesnik Rajko Petrov Nogo primio je na Palama nagradu „Duško Trifunović“, koja mu je dodijeljena u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Dani Duška Trifunovića“.

„Pjesništvo Rajka Noge nije moguće sagledati bez znakova i glasova koji dopiru iz tradicije, mita, istorije i religije, ali i iz posljednjih vremena. Od svakodnevice beznačajnosti i neheroične stvarnosti, Nogo se odmeće u epsko vrijeme i okruženje iz kojeg u liriku i naš običan život prevodi starinske junake“, navodi se u obrazloženju stručnog žirija o dodjeli ove nagrade.

Žiri u sastavu Saša Knežević, Biljana Samardžić i Mirjana Lukić naglašava da je pjesnički opus Rajka Petrova Noge satkan u „nekoliko slojeva pjevanja (zavičaj i Hercegovina, smrt i Bog, mit i religija), a da se u središtu tog kulturnog nasljeđa nalazi Kosovo i Kosovski zavjet, potvrdila je zbirka ‘Lazareva subota“.

Žiri ističe da „Rajku Nogu pripada zasluženo mjesto među najboljim lirskim pjesnicima srpskog naroda našega vremena pa i svakog drugog pamtivremena“.

Ova nagrada dodijeljena je tokom književne večeri koja je u sali Kulturnog centra Pale održana pod nazivom „Bukvalno tako“, a u Programu za odrasle, osim Rajka Noga, učestvovalii su i književnici Milica Bakrač, Ranko Pavlović, Boro Kapetanović, Radomir Uljarević, Želidrag Nikčević, Željko Pržulj, Goran Vračar, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić.

Uvod u ovu izuzetnu poetsku smotru bilo je otvaranje izložbe slika i skulptura 12. Saziva međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina 2014“, koja je izazvala veliko interesovanje svih prisutnih.

Ugodnoj atmosferi na ovoj manifestaciji, čiji je organizator Javna ustanova za kulturu i sport „Kulturno-sportski centar“ Pale, doprinijeli su i profesori sa Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo i glumci Studentskog pozorišta Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare